Kiállítás Magyarország ’60-as évekbeli építészetéről

Illés, Metró, Omega, a beatzene elterjedése, valamint szocreál stílusban készült, modern épületek jellemzik az 1960-as éveket. Különleges tárlat nyílt hétfőn délután Miskolcon.

Először Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában voltak láthatók, és arattak nagy sikert a korabeli fotók. A kiállítás célja: ráirányítani a figyelmet a korszak építményeire, kiegészítve néhány borsodi vonatkozással. Ekkor készült például az Avasi kilátó, a Miskolctapolcai Barlangfürdő jellegzetes kagylóhéj fedelű medencéje, a Rónai Sándor Művelődési Ház, de akkortájt kezdődött el a paneles építkezés is.

Az egykori Rónai Sándor Művelődési Ház épülete Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó)

A szakma 1988-ban tekintett először vissza a 60-as évek eredményeire, aztán 2000-ben az Országos Műemlékvédelmi Hivatal rendezett egy kiállítást A műemlékvédelem táguló körei címmel. A szervezők a korszak értékeire akarták felhívni az emberek figyelmét, hiszen a szocializmus épületeit gyakran fenyegeti az átépítés, elbontás veszélye. Az utóbbi másfél évtizedben megjelent már néhány monográfia, de átfogó feldolgozás még nem készült a korszakról.

Avasi kilátó (Fotó: Vona Ildikó)

Rostás László főépítész, Hadik András művészettörténész, Bodonyi Csaba Ybl díjas építészmérnök és Kriza Ákos polgármester nyitotta meg a miskolci kiállítást, ami február 12-ig látogatható a Kós-házban.

(Fotók: MTI és Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek