Kiállt a közös kormányzás mellett Kelemen Hunor

Nem tudni, miért mentették fel a minisztert, de lehet, köze lehet a járvány romániai lefolyásához.

Folytatnia kell a közös munkát Romániában a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), az USR-PLUS pártszövetségből és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló kormánykoalíciónak – szögezte le szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miután Florin Citu liberális miniszterelnök kezdeményezésére, az USR-PLUS hozzájárulása nélkül az államfő felmentette tisztségéből Vlad Voiculescut, az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert.

Az RMDSZ nem kommentálja a kormányfő lépését, mivel egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga – mutatott rá Kelemen Hunor.

„A döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. Sok a tennivaló, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek elmondta: volt néhány ok, amely a kormányfő ezen döntéséhez vezetett, de nem lát okot arra, hogy más összetételű koalíció alakuljon, mert a koalíció nem egyetlen emberért és nem egyetlen pártért jött létre. A kormány működése a koalíciós egyezményen, a kormányprogramon alapszik, amely az ország számára fontos, nagy célkitűzéseket tartalmaz. Az RMDSZ ezért egy új egészségügyi miniszter kinevezését várja – mutatott rá Kelemen Hunor.

Külhon | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek