Kicsit keményebben nekik lehetne menni a magyaroknak

Az Ukrajina 24 tévécsatorna Ma reggel című műsorában Mihajlo Holovko, a Ternopili Megyei Tanács vezetője a Magyarország és Oroszország között megkötött földgázszállítással kapcsolatban, a műsorvezető kérdésére, hogy miként lehetne megoldást találni a kialakult helyzetre, és hogyan kell erre reagálni, kijelentette: „Van magyar diaszpóra, ezért Kárpátalján kicsit keményebben nekik lehetne menni…

Ezzel kapcsolatban Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke nyílt levélben fordult Ukrajna főügyészéhez, Irina Venediktovához. „A Ternopili Megyei Tanács elnöke, aki hivatalos személy, egy országos tévécsatorna élő adásában olyan felhívást tett közzé, hogy „keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak” – vagyis ukrán állampolgároknak azok nemzetiségi hovatartozása miatt.

Mihajlo Holovko cinikus felhívása nemzetiségek közötti ellentétet szít. Ez a felhívás arra szólít, hogy korlátozzák az állampolgárok jogait azok nemzetiségi vagy nyelvi hovatartozása miatt. Mihajlo Holovko ezáltal Ukrajna Büntető törvénykönyve 161-es cikkelye 2. bekezdésébe ütköző cselekményt követett el – idézi a Kárpátalja c. hetilap a KMKSZ elnökének nyílt levelét.

Forrás: Kárpátalja

 


Hasonló cikkek