Kičura visszautasítja a szerződésekkel és a fia lakásaival kapcsolatos vádakat

Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap (SŠHR) elnöke visszautasítja a szerződések megkötésével, valamint a fia által vásárolt 2 lakással kapcsolatos összefügést. Kihallgatta őt a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Elmondta, nem tervezi, hogy újra bíróként fog dolgozni.

“Azzal gyanúsítanak bennünket, hogy gazdasági visszaélést követtünk el, holott egy dolog kivételével semmit sem talált a miniszterelnök és a pénzügyminiszter által vezetett ellenőrzés.” – mondta. Visszautasítja, hogy túlárazva szerezte volna be a teszteket, azt mondta, a legjobb ajánlatot fogadta el.

Kičura elmondta, azt várta, hogy már hétfőn menesztik. Azt mondta, hogy az Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök vezetésével a központi válságstáb hétfőn tartott ülésén nem volt képes a döntéshozatalra, de az Állami Tartalékalap elleni támadások továbbra is folytatódtak.

Az ellenőrzés után a kormánytisztviselők azt kifogásolták, hogy a tartalékalap 200 ezer csomag gyorstesztet vásárolt. A cég szerint a teszteket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, az áruk 20 és 40 euró között van, ezek segítségével sikerül megbirkózni a fertőzés fő hullámával Vuhanban. Azt mondta, a teszteket egy neves kínai cég gyártja. Kičura figyelmeztette a miniszterelnököt, gondolja meg, mit mond, mert a kritikájától élesen elhatárolódott a kínai cég.

Mivel a NAKA eljárást indított az Állami Tartalékalap által megkötött szerződések ügyében, úgy döntött, a továbbiakban csak a bűnüldöző hatóságokkal beszél az ügyről. Hozzátette, a kollégái, akik részesei az eljárásnak, tanúskodnak a rendőrségen, akár gyanúsítottként, akár tanúként idézik be őket.

Az Állami Tartalékalap elnöke ellen a fia által vásárolt lakások miatt is vizsgálat indult.

A fiam két lakást vásárolt, amelyekre mi – a feleségem és én – adtunk neki pénzt, és ő a lakások árát visszafizeti. Ma pedig mindebből az derült ki, hogy korrupciót követtem el, hogy a lakásvásárlás összefüggésben van a szerződésekkel.” – mondta. Elmondása szerint a két lakás összesen 200 ezer euróra került.

Igor Matovič miniszterelnök a vasárnap (március 22.) az Állami Tartalékalapnál végzett vizsgálat után kijelentette, hogy Kajetán Kičura, a tartalékalap elnöke elvesztette a kormány bizalmát. Ugyanakkor bejelentette, Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter javaslatot tesz Kičura leváltására.

Hétfőn számoltak be arról is, hogy Kičura 20 éves fia 2 lakást vásárolt Pozsony óvárosában akkor, amikor az apja a koronavírus elleni védőfelszerelést vásárolt az államnak egy újonnan létrehozott cégtől.

Forrás: tasr, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek