Kiderült: az ágyneműből is fertőz a koronavírus!

A Cleveland Clinic tanulmánya szerint a koronavírussal fertőzöttek még tüneteik megjelenése előtt megfertőzhetik kórokozókkal a környezetüket – írja a hvg.

A Cleveland Clinic kutatói két olyan kínai diák szállodai szobáit vizsgálták, akik március 19-én és 20-án tértek vissza Kínába külföldről. Kezdetben nem mutatták a vírusfertőzés tüneteit, ám elővigyázatosságból karanténba helyezték őket egy szállodába. Kiderült, hogy a tünetmentes betegekben magas volt a vírusterhelés, és a környezetük erősen szennyeződött.

A fiatalok koronavírus tesztje a karantén második napján pozitív lett, és ekkor kórházba vitték őket megfigyelés, illetve kezelés céljából. Szobáikat lezárták, és a pozitív teszt után három órával a szakemberek mintákat vettek a különböző felületekről, az ajtófogantyúkról, világítókapcsolókról, csaptelepekről, televíziós távirányítókról, a párna- és paplanhuzatokról, lepedőkről, törülközőkről, a fürdőszoba kilincséről, a wc-ülőkéről és wc-öblítő gombokról, azaz a gyakran megérintett területekről.

Összesen 22 mintát vettek a két szobából, és nyolc bizonyult pozitívnak a COVID-19 szempontjából. Hat ugyanattól a betegtől származott: a mintákat a villanykapcsolón, a fürdőszoba kilincsén, az ágyneműn, a papalanon, a párnán és a tötölközőn találták, míg a másik páciensnél a csaptelepen és a párnahuzaton detektáltak kórokozót.

Nagyobb volt a vírusterhelés a lepedőkön és az ágyneműhuzatokon, ami érthető, hiszen a fertőzöttek hosszabb időt töltöttek az ágyban, de mint kiderült ezek a kórokozók is kedvelik ezt a környezetet. Az Emerging Infectious Diseases folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy még a tünetek nélküli fertőzöttek is képesek viszonylag rövid idő alatt kiterjedt környezeti szennyezést okozni a koronavírus-RNS-sel.

Ily módon a koronavírus könnyen elterjedhet a környezetben, még mielőtt felmerülne a gyanú, hogy ott van. Amennyiben az ágyneműben a kórokozók túlélnek, onnan könynen tovább terjedhetnek. A mostani megállapítások is alátámasztják, hogy a karantén az egyik leghatékonyabb módszer a terjedés megfékezésére, és hasonlóan fontos az, hogy a karantén helyszínét, berendezését folyamatosan fertőtlenítsék, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a koronavírusos betegek ágyneműinek cseréjére, mosására.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek