Kiderült, kié a Balkán Kulcsa

A mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban új gazdára lelt a Balkán vándorkulcsa, csütörtök délelőtt, ünnepi keretek között vehette át egy határon túli polgármester

Mórahalom fontos szerepet szán a Szerbiával való közös együttműködésnek, a kölcsönös kulturális és gazdasági támogatásnak, valamint a közös értékek ápolásának. A Kolo Szerb Kulturális Központ ennek egyik kiemelt helyszíne. A központot egyébként két évvel ezelőtt nyitották meg, és azóta számos színvonalas programot bonyolítottak le a vendégek legnagyobb örömére. Így tehát a társadalmi kapcsolatokat is sikerül erősíteni.

Ám emellett a Csongrád – Csanád megye homokhátságának városa arra is különös figyelmet fordít, hogy minden évben kiemeljen egy szerbiai települést, és lehetőséget adjon értékeinek, kultúrájának bemutatására. Ez az elmúlt években nagy érdeklődésnek örvendett és meg is valósult. A Balkán Kulcsát idén Szabadka kapta. Stevan Bakić polgármester vette át a jelképet.

A vándorkulcs a közös akarat, a közös gondolkodás jelképe, hiszen a Kolo elhivatott a nemzeti, nemzetiségi törekvések mellett és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a központ 2019-es megnyitása óta mintegy hatvan nemzetiségi programon több ezer Szerbiából érkezett vendég kereste fel az intézményt – mondta beszédében Seres István a központ művészeti megbízottja.

Az átadó keretében szerb istentiszteletet is tartottak. Hiszen a hitélet is fontos szerepet játszik a kapcsolatteremtésben, attól függetlenül, hogy egyes nemzeteknél másként zajlik egy-egy imádkozás.

Ezenfelül pedig nemcsak a hitélet, a kultúra és a települések kapcsolatát szeretnék erősíteni, hanem a szerb és magyar cégek helyzetét is javítani, befektetés-ösztönzési munkák életbeléptetésével. Erre a célra magyar állami támogatást is kapnak – számolt be róla a delmagyar.hu.

Ezt támasztották alá Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos szavai is, aki kijelentette, hogy a két ország gazdasági kapcsolatainak megerősítéséért dolgozik.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Facebook


Hasonló cikkek