Kiderült, melyik a legtöbbet pályázó makói nemzetiség

Makó minden a településen élő nemzetiséggel jó kapcsolatot ápol. Egy beszámolóból az is kiderült, ki pályázik a legtöbbet a városban…

Az önkormányzat szerint a nemzetiségek üde színfoltjai a lakosságnak, hiszen saját hagyományaikkal, tapasztalataikkal gazdagítják a közösséget. Mind a romák, mind a románok tevékenységei részét képzik a helybéli értékeknek.

Közülük a románok pályáznak legtöbbet, nemzetiségi önkormányzatuk évről évre kihasználja a város által nyújtott lehetőségeket, és aktívan hozzájárulnak Makó kulturális életéhez.

Nem csupán önálló rendezvényeket tartanak, hanem más események megszervezésében is segédkeznek. A napokban például bált rendeztek, ahol a román hagyományokkal, ételekkel ismertették meg a vendégeket – emelte ki Farkas Éva Erzsébet a Rádió7-nek adott beszámolójában.

Emellett más nemzetiségekkel is jó kapcsolatot ápolnak, meghívásukra szerbek és szlovákok is részt szoktak venni a Nemzetiségi Napon, ami ugyancsak erősíti a közös értékek és élmények átélését és megtartását.

A nemzetiségi hagyományok ápolása nem csak egyéni, hanem csoportszinten is nagyon fontos. Társadalmi szerepvállalásuk kiemelkedő esélyt adhat arra, hogy megőrizzék identitásukat és ezen felül jelentőségteljesen hozzátegyenek Magyarország értékeinek sokszínűségéhez.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook

 


Hasonló cikkek