Kiemelkedő eredmények az EUCF pályázatán

Az EUCF (European City Facility) Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című pályázatának első felhívásában jelentős magyar önkormányzati sikerek születtek, melyek közül kettő is Csongrád – Csanád megyéhez kötődik.

Az EUCF projekt határozott szándéka, hogy a 2030-ra kitűzött fenntarthatósági célok elérését, helyi energiával kapcsolatos beruházások létrejöttét támogassa úgy, hogy kiváló minőségű beruházási elképzelések kialakításához, elkészítéséhez nyújt 60.000 eurós támogatást önkormányzatok vagy önkormányzati társulások számára. Tehát nem a tényleges megalkotást, hanem a megvalósítási tanulmányok, elemzések, pénzügyi koncepciók, tervek kidolgozásának elősegítését szorgalmazza. Viszont ez a lépés kiemelkedően fontos az előrejutás érdekében.

Olyan települések vagy közös konzorciumok nyújthatnak be pályázatot, amiknek saját, konkrét célokat tartalmazó klímastratégiájuk vagy Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervük (SECAP), esetleg Fenntartható Energia Akciótervük (SEAP) van.

Az első felhívásra október 2-ig várták az európai jelentkezőket. Nyolc érvényes magyar pályázati dokumentáció közül négy nyert el támogatást. Csongrád-Csanád megyéből Mórahalom és Hódmezővásárhely is kiválóan szerepelt. Ezen kívül Gyöngyös és a Veszprémi Five társulás (Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota) tagjai lettek eredményesek.

A sikerek azért is meghatározóak, mert 11 ország vett részt a kiíráson és 11 nyertest hirdettek. Az összesítés szerint ezek körülbelül egy harmada magyar vonatkozású, ennek fele pedig – mint ahogy már említettük – Csongrád – Csanád megyei.

Az EUCF terve, hogy négy felvonásban hirdeti meg a projektet, melyből három még hátra van. Ezekre a következő ciklusokban lehet jelentkezni:

2021. március-április,

2021. október-november,

2022. május-június.

A kiírók és a pályázók reményei szerint ennek a kezdeményezésnek a hatására pozitív változást érhetnek el a fenntartható energiafelhasználásban és klímavédelemben.

Farkas Cs. Tekla

Források: moranettv.hu/ intezet.greendependent.org

 

 

 

 


Hasonló cikkek