Kifelé az úri huncutságból?

Bolemant Lilla írása

A nagypolitikából már nagyon régóta hiányzott egy olyan ember, aki egyenesen beszél, és a kérdésekre válaszol. Nem ad kitérő választ, nem a körülmények aktuális voltával próbálja mentegetni a döntéseit, sohasem mondja azt, hogy: „nem kommentálom”, vagy „nincs hozzáfűznivalóm”, vagy a kedvencemet: „ez úgy van, ahogy van”.

Szóval végre egy ember, akinek határozott véleménye van, és nem fél azt kimondani. Aki nem támad, nem veszi fel a kesztyűt, hanem tényszerűen vitatkozik. Akinek az egész eddigi élete és szakmai munkássága erősíti meg azt, amit mond. Egyszóval hiteles. És ráadásul nő! Zuzana Čaputováról van szó.

Az utóbbi években csak nagyon kevés pozitív példától eltekintve olyan politikus nők kerültek pozícióba, akik csak rontani tudnak a nők egyenrangúként való elfogadásában. Persze, amíg a nők képviselete egy adott közegben nem éri el a 30 százalékot, nem tudják képviselni saját érdekeiket, vagyis ugyanazokat a feladatokat valósítják meg, mint férfi elődeik.

De van egy tendencia, ami az utóbbi években nagyon is láthatóvá kezd válni. Hiszen Andrej Kiska, vagy Ivo Nesrovnal és legutóbb Matúš Vallo pozsonyi főpolgármesterek is hasonló okokból nyertek. Az átláthatóság, a hitelesség, a politikai önkény és arrogancia elutasítása az, ami győztessé tette őket.

Úgy látszik, elérkezett az az idő, amikor végre kicsit fellélegezhetünk (de csak óvatosan), hogy talán őt most az egyszer nem tudják majd elgáncsolni azzal az egyszerű „érvvel”, hogy nő! Reméljük, hogy a médiának most talán fontosabb lesz Čaputová személye, egy független és jobb Szlovákiáért küzdő elnökjelölt személye annál, hogy a hagyományos női szerepek, sztereotípiák, lejáratási módszerek felhasználásával hozzájáruljon esélyei csökkentéséhez. Sőt, én inkább abban szeretnék reménykedni, hogy pozitívan értékelik őt, mint az egyetlen olyan személyt, aki hitelesen tudja képviselni önmagát, életszemléletét, munkája eredményeit és elnökként Szlovákiát is.

Hogy a politika ne csak úri huncutság legyen!

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek