Kifestőkönyvben adják át a komáromi tulipános titkát

Kulturális örökségünk egy újabb fontos darabja kerül így megmentésre.

A Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület a komáromi tulipános ládák történetét leíró és motívumkincsét ábrázoló kifestőkönyvet jelentetett meg az egykor híres bútor formakincsének megőrzésére – mondta el az MTI-nek Nyikus Anna, a kötet szerkesztője.

A kiadvány elkészülése egy többéves projekt része, melyben a komáromi láda készítésének történetét és a díszítések formavilágát széles körben népszerűsítette az egyesület. Bútorfestő foglalkozásokon és előadásokon közel 1700 gyermekkel és felnőttel dolgoztak együtt.

A füzet a történeti ismertetésen túl végigvezeti az olvasót az alkalmazott technika egymást követő négy stílusán, majd a fekete-fehér motívumok felett közzéteszi az adott láda színes fényképét, amely alapján elkészíthetők a valósághű díszítések az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladva. A kötet a Kutatás-Tanulás-Tanítás, a komáromi láda, komáromi pingáló asztalosok mestersége című projekt összegzése.

Komáromban 1715-ben hat asztalosműhely működött, 1845 táján pedig már harminchatot tartottak számon. A Vágon leúsztatott fenyőkből készített ládákat pingáló asztalosok, később asszonyok festették, akkori szóval “tarkázták”. Mivel a város forgalmas utak és a Duna kereszteződésben található, az itt készült festett bútorok a folyó mentén mindenütt elterjedtek. Múzeumokban a szerb határtól Belgrádig kétszáznál több komáromi ládát tartanak számon. A díszítés motívumkincse hatással volt az egész Duna mente asztalosiparára.

A ládakészítés megbecsültségére jellemző, hogy amikor Jókai Mórt szülővárosa 1881-ben díszpolgárrá avatta, komáromi iskolai bizonyítványai mellett egy művészi díszítésű tulipános ládát kapott, amely haláláig az íróasztala mellett állt. A füzet megjelentetést a Magyar Művészeti Akadémia és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek