Kiírthatatlan, a szuperbaktériumnál is erősebb szupergomba szedi áldozatait világszerte

2018 májusában egy idős férfi érkezett a brooklyn-i Mount Sinai kórházba, műtétre jelentkezett.

Az operáció előtt elvégzett vérteszt viszont kimutatta, hogy a férfi candida auris-sal fertőződött. Az orvosok azonnal elkülönítették a többi betegtől, írja a The New York Times, majd felsorolja, hogy csak az elmúlt öt évben hány helyen csapott le kórházakra a gyilkos gomba.

A lista változatos: venezuelai újszülöttrészlegtől spanyol kórházon át egy nagynevű brit egészségügyi központig, melyet be is kellett zárni emiatt, sőt, Indiában és Pakisztánban, illetve Dél-Afrikában is találkoztak a gombával.

A lap hosszú cikkben foglalkozik a candida auris nevű gomba okozta fertőzésekkel. Ez a gombafajta nem új – első alkalommal 2009-ben mutatták ki egy japán páciens fülében, innen származik a neve is: az auris latinul fület jelent, a candida pedig egy elterjedt gombacsalád. Akkor nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, hiszen a candidákat jellemzően könnyen ki lehet iktatni széles körben használt gombaölő szerekkel, írja a G7.hu.

A candida auris azonban semmilyen kezelésre nem reagált. Egy igazi “szupergomba”, melyre semmilyen gombaölő szer nincs hatással. Hogy érzékeltessük, mennyire nem: a fent említett páciens végül 90 nappal kórházi felvétele után belehalt a betegségbe – a candida auris azonban nem tűnt el vele együtt a süllyesztőben. “A szoba, ahol feküdt, tele volt a gombával – a falak, az ágy, az ajtók, a függönyök, a telefon, a mosdó, a csempék, minden” – mondta el a kórház elnöke, Dr. Scott Lorin. Végül még a csempéket is le kellett verni a falról, hogy képesek legyenek megszabadulni a kórokozótól.

Magyarországi felbukkanásáról egyelőre még nem tudni

Ez egy óriási probléma” – mondta Matthew Fisher, a gombás fertőzések kutatója az Imperial College London-ban. – “Minden attól függ, hogy képesek leszünk-e meggyógyítani a pácienseket gombaölőkkel.” És hiába szólalnak fel vezető egészségügyi szakemberek, a kórházak továbbra is túl sokszor, és indokolatlan esetekben is használják a gombaölőket és antibiotikumokat – mellyel csak még jobban elősegítik a gombák és baktériumok ellenállását az ellenük használt kezeléseknek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési intézet (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai szerint az esetek 90 százalékában a candida auris minimum egy gyógyszerrel szemben bizonyult ellenállónak, 30 százalékában pedig kettővel vagy még többel szemben. Valószínű azonban, hogy jóval több fertőzés lehetett, mert nehéz azonosítani a kórokozót.

A gomba a gyenge immunrendszerűekre veszélyes, és magas a halálozási arány: a CDC adatai szerint a fertőzöttek közel fele 90 napon belül meghal.

Ha nem történik sürgősen valami, szakemberek szerint világszerte 10 millió ember halhat bele az ilyen típusú fertőzésekbe 2050-re, ami több, mint a rákos megbetegedésekben elhalálozó, 8 milliós várható arány.

Forrás: Euronews.


Hasonló cikkek