Kijev egyik kórházában bojkottot hirdettek a medikusok

Kijev Obolony kerületi klinikai kórházában tiltakozó akciót szerveztek az egészségügyi dolgozók, mivel a koronavírus-járvány közepette 3 000–5 000 hrivnyás (1 000 HUF – 75 UAH) havi fizetést kaptak – közölte a zn.ua a hromadske tv-csatornára hivatkozva.

Ezzel szemben Vitalij Klicsko Kijev főpolgármestere azt nyilatkozta, hogy a főváros kórházaiban márciusban pontosan tízszer ennyi bért fizettek. Ugyanennyire számíthatnak az egészségügyisek áprilisban is – tette hozzá az egykori világhírű ökölvívó.

Korábban Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a járvány leküzdésében résztvevő orvosoknak és ápolóknak 300 százalékos béremelést ígért, azzal a megjegyzéssel, hogy az államfő már aláírta azt a rendelkezést, mely értelmében a költségvetésben 15,8 milliárd hrivnyát különítenek el az egészségügyi dolgozók fizetésének rendezésére.

Megjegyzendő, hogy az ország több régiójából is olyan híretek érkeztek, hogy a medikusok járandósága a járvány alatt csökkent.

Az országossal azonos a helyzet Kárpátalján is.

A 300 százalékos emelés hatalmas tévedés. Csupán azon órákért jár, amelyeket az orvos konkrétan a beteg ágya mellett tartózkodott, és nem a 24 órás szolgálatért, ahogyan azt a legtöbben gondolták… Munkatársaim márciusban csupán 200–400 hrivnyával több fizetést kaptak, a legmagasabb pluszösszeg 700 hrivnyát tett ki. Egy orvos alapbére jelenleg 3826–4772 hrivnya között mozog. A fizetés, a kiegészítésekkel együtt, átlagosan 5200–7800 hrivnyára rúg

– nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szónak Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa.

A legutóbbi adatok szerint Ukrajnában 10 406 koronavírussal fertőzött beteg van, közülük 1245 egészségügyi dolgozó. Kárpátalján 409 beteget tartanak nyilván. A megfertőződött orvosok és ápolók száma 109.


Hasonló cikkek