Kijev elviekben támogatja új határátkelők nyitását

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat is támogatja az újabb határátkelők nyitását. Erről tanúskodik Volodimir Nyikiforenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat első elnökhelyettesének Mihajlo Riviszhez, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökéhez eljuttatott levele.

Az írás válasz a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőinek azon kérelmére, miszerint sürgessék meg az új határátkelők építéséről és megnyitásáról szóló kétoldalú állam- és kormányközi szerződések aláírását.

A levél részletesen tartalmazza Kárpátalja és a vele szomszédos országok közötti határszakaszon évek óta húzódó átkelők építésének történetét, azok szüneteltetésének okát. Beszámol az ukrán–román határszakaszon lévő Jablunyivka–Remete, illetve Tiszafejéregyháza (Bila Cerkva)–Máramarossziget, az ukrán–szlovák részen a Tiszasalamon – Tiszacsernyő és az ukrán–lengyel sávon fekvő Kiesvölgy (Lubnya)– Voloszate határátkelők megnyitásának akadályairól, az infrastrukturális háttér kiépítéséről.

Volodimir Nyikiforenko emellett tájékoztatást adott több, az ukrán–magyar határszakaszon fekvő átkelőhely helyzetéről is. Átfogó értékelést nyújtott a Badaló és Tarpa, valamint Nagypalád és Nagyhódos között tervezett határátkelőkről.

Az ügyben Csuha Ivett, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa megkereste Péter Csaba megyei képviselőt, aki egyik fő kezdeményezője a Badaló–Tarpa kishatárforgalmi átkelő megnyitásának.

“Köztudott, hogy badalói születésű vagyok. Hosszú évek óta szívügyem a két ország közötti összeköttetés megerősítése, testvértelepülési kapcsolat kialakítása. Az új határátkelő megnyitása érdekében Badalón, Haláborban és Tiszacsomán aláírásgyűjtést szerveztünk, ahol három nap alatt több mint 1600 lakos biztosította támogatásáról a kezdeményezést” – mondta Péter Csaba.

Mint ahogy a kiszo.net korábban megírta, a határnyitásra adott a lehetőség. A két település ugyanis csupán hat kilométerre fekszik egymástól, ezért nem lenne szükség nagy beruházásra.

Hori

forrás: KISZó

 


Hasonló cikkek