Kik az orosz anyanyelvű ukrán nacionalisták?

Orosz ajkú ukrán nacionalista

Arszen Avakov belügyminiszter, az ukrán kormány erős embere, saját magát orosz ajkú ukrán nacionalistának nevezte, s azt fejtegette, hogy az orosz nyelvet védeni, fejleszteni kell az országban, hiszen azt ukránok milliói használják.

Téved, aki azt hiszi, hogy valamilyen újkeletű jelenségről van szó. Az 52 milliós Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság idején nemcsak polgárok milliói tartották magát oroszul beszélő ukránnak, írók, költők sokasága vallotta: ő orosz nyelven alkotó ukrán irodalmár…

Csakhogy, míg akkor ennek aligha tulajdonított bárki is különösebb jelentőséget, most egy ilyen vallomásnak komoly politikai súlya is lehet, hiszen Oroszország és Ukrajna – a szó szoros és átvitt értelmében – több fronton is harcban áll.

Julia Mendel, az ukrajnai orosz az ukrán kulturális sokszínűség része.

Egyébként nemcsak a kormányban, hanem Volodimir Zelenszkij államfő környezetében is akadt, aki látszólag védelmébe vette az orosz nyelvet. Julija Mendel, szerint Oroszország nem monopolizálhatja az orosz nyelvet. Az elnök szóvivője az ukrajnai oroszt a kulturális sokszínűség részének nevezte.

A Zelenszkij környezetéből származó kijelentések ellenére, a KISZó-nak nyilatkozó Vitalij Kulik politikai elemző nem lát rá esélyt, hogy enyhüljön az ukrajnai magyarságot is sújtó, szigorú nyelvtörvény. Szerinte erre nincs meg a kellő politikai akarat, az elnök szövetségeseinek kijelentései csupán a társadalmi feszültségeket kívánják kissé mérsékelni.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek