Kikapcsolódási lehetőségek home officeban

A Pandémiás időszakban jelentősen nőtt a home officeban dolgozók száma. Ez sokakat igazán váratlanul ért, hiszen korábban kizárólag bejárós munkahelyük volt. A cégek egy része viszont tartósan váltott, miután rájött arra hogy a dolgozók sokkal hatékonyabban végzik a munkájukat otthonról. A változás olyan hirtelen történt, hogy sok új home officeban dolgozónak még egészen szokatlan lehet az otthoni munkabeosztás. Ezért gyakori hiba, hogy szinte átdolgozzák az egész napot, nehezen tartva a pihenés és a munka ütemtervét, ami emiatt gyakran keveredik. Ez néha kissé káoszossá teheti az otthonról dolgozást. Nekik hoztunk pár tippet arra, hogyan tudják jobban kezelni ezt a típusú életformát.

A két leggyakoribb home office hiba

Home officeban az ember hajlamos rendszeresen elkövetni két nagy hibát, főleg ha olyan a munkaidő beosztása ami eredmény alapú és nincs a munkáltató által meghatározva. Az egyik hiba, amikor szinte egész napra elhúzzuk a munkaidőt. Két feladat között megfőzünk, kimosunk vagy leszaladunk a boltba, este pedig még mindig dolgozunk. Ezért bekerülünk egy soha véget nem érő munkaidő folyamatba, amit néha megszakítunk némi házimunkával vagy családdal. Ez rövidtávon, ritkán megfelelő lehet, ám hosszú távon a szervezetünk – főleg az agyunk – egyszerűen kifárad. Ilyenkor az agy azt érzékeli, hogy folyamatosan készenlétben kell lennie. Márpedig akármilyen is legyen az otthonról végezhető munka természete, az agy számára ez mindig szellemi feladat is lesz egyben. A másik hasonlóan gyakran elkövetett hiba pedig az, amikor túlzottan ráérünk. Sajnos a home office nagy hátránya, hogy eleinte nagyon nehéz meghatározni az otthoni időbeosztást. Gyakori tévhit, hogy sokkal jobb lesz a munkamorálunk ha előtte pihenünk, elvégezzük az otthoni teendőket és lógunk kicsit a családdal. Pedig ennek általában az lesz a következménye, hogy éjjel lóhalálunkban igyekszünk teljesíteni a feladatunkat, mert elpihentük az időt. Ugyanis amikor lazítunk, akkor az időérzékelésünk is teljesen megváltozik. Ez pedig egy otthonról dolgozónál igazán veszélyes tud lenni, ráadásul a családtagjaink is azt hiszik jobban ráérünk aznap, ami őket is megtéveszti.

Fontos a kikapcsolódás, de nagyon kell az önfegyelem

Az otthoni munkavégzés csábító alternatíva arra, hogy munkaidőben felnézzünk a Youtubera vagy a közösségi oldalakra és egy idő után azt vegyük észre, hogy elbambultuk, de talán még el is aludtunk a kanapén. Ez végzetes hiba, viszont nem tiltott a munka közbeni pihenés, sőt nagyon is fontos. Hogyan fogjunk neki? Azt mindenki javasolja, hogy bizonyos időközönként kell pár perc felfrissülés a munkaidő közben. Főleg ha számítógép előtt dolgozunk, ami a home officenál szinte egyértelmű. Ilyenkor ne a legizgalmasabb sorozatot indítsuk el a pihenés alatt, mert nem fogjuk úgysem megállni, hogy ne nézzük meg a többi részt. Keressünk olyan kikapcsolódást ami arra a pár percre, vagy fél órára relaxál. Ez lehet például egy rövid szundítás, némi torna, vagy egy jó kávé mellett egy kis beszélgetés, esetleg egy frissítő séta. Az sem szerencsés, ha a pihenés alatt is a monitort bámuljuk, de ha épp nincs más választásunk, akkor például valamilyen online, rövid ideig futó játékkal is próbálkozhatunk. Ilyen például a szerencsejáték, aminek bizony igen sok olyan válfaja létezik, ami kikapcsol miközben akár még pénzt is hozhat a házhoz. A  https://rabona.com/hu/games  oldalán például biztos, hogy találhatunk megfelelőt az ilyen rövidebb szünetekre is. Viszont ha nem kenyerünk a szerencsejáték, még mindig rendelkezésre állnak a Facebook, egyébként az agyat kifejezetten kikapcsoló játékai, többek között a méltán híres farmos játékok. A közösségi platform és a online kaszinós oldalak játékainak jó része pont olyan, hogy nem lehet hosszú órákig belemerülni, hacsak nem valami élő játékban veszünk részt. Viszont pont ezért tudatosan válasszunk kikapcsolódást. Két munka között munkaidőben kifejezetten rövid, de kikapcsoló időtöltést válasszunk, ne pedig olyat ami hosszú időre leköthet minket.

Meg kell húzni a határokat munka és magánélet között

Amikor rendszeresítettük magunkat a home office munkavégzés világában, akkor érdemes alaposan megfontolni pár apróságot és igenis végigvenni a helyzetünket. Először is kiesik a napi szintű bejárással töltött utazás ideje, vagyis elméletben jóval több időnk van mindenre, ami a gyakorlatban viszont egyáltalán nem fog így kinézni. Azt a negyven percet, vagy másfél órát, amit egy utazás tenne ki észre sem fogjuk venni majd. Ezért ezt az időspórolást egyáltalán ne vegyük figyelembe. El fog menni egy csomó más otthoni aprósággal majd úgyis. Ha szabad beosztásban dolgozunk, vagyis nem kell minden nappal reggel nyolckor becsekkolni az online meetingre, megkezdve a munkát, akkor soha ne gondolkodjunk számokban. Érdemesebb és praktikusabb időintervallumokban gondolkodni. Ez lehet a reggel és a kora délután folyamata, vagy ha nekünk jobb, akkor a délután és az este. Ugyanis a home office egyik hatalmas előnye, hogy a saját bioritmusunkhoz és életvitelünkhöz igazíthatjuk a munkaidőt. Viszont pont ezért érdemes megfigyelni magunkat. Mikor vagyunk szellemileg a legaktívabbak? Reggel? Akkor dolgozzunk reggeltől. Délután? Akkor délutántól, viszont egy dolgot ne feledjünk el: minden körülmények között tudjuk letenni a munkát amikor már vége van az idejének! Ez valószínű a munka természete szerint változó, de soha ne hagyjuk hogy túlfussunk rajta például amiatt, mert ellógjuk a feladataink elvégzését. Csak és kizárólag akkor túlórázzunk, ha fontos.

Legyünk magunkkal de a családtagokkal is szigorúak!

Igaz hogy a home office megadja a szabad munka lehetőségét, viszont a megbízónak, vagy a főnökünknek ugyanúgy teljesíteni kell. Ezért semmiképp sem jó megoldás az, ha állandóan engedményeket teszünk magunknak és a családtagjainknak. Sajnos főleg az elején a velünk élő szeretteink munkaidőben is igényt fognak ránk tartani. Ezt pedig mindenképp meg kell velük beszélni. Tudatosítani kell bennük hogy amíg nekünk munkaidő van, addig nincs beszélgetés, boltba járás, vagy a gyermekünk problémáinak megoldása. Ha állandóan elcsúszunk a saját magunk által megszabott munkaidővel a gyerek, a szüleink vagy a házastársunk, párunk – és még folytathatnánk a sort – kedvéért, akkor egy idő után folyamatosan frusztráltak leszünk és kialvatlanok, mert a csúszásokat valahol be kell hozni. Amikor dolgozunk, ne tartsunk családi összejövetelt, hiszen bejárós munkahelyen sem tennénk. Szabjuk meg a munka idejének intervallumát és addig kizárólag a munkával, illetve az azzal kapcsolatos pihenőkkel törődjünk.

Ne húzzuk el az időt semmire!

Az otthoni munka még akkor is nehezen mehet ha hajlamosak vagyunk elhúzni az időt olyan apróságokkal, mint például a mosógépből való kiteregetés, kertben mélázás vagy a sokadik kávézás. Ez általában személyiségfüggő, és ha ilyenek vagyunk, akkor inkább osszuk két felé a munkaidőnket egy, vagy két órás pihenővel. Ez olyan, mint ha kétszer négy órát dolgoznánk például. A közte lévő szünetekben pedig adjuk meg magunknak a lehetőséget arra, amivel egyébként csak a munkaidőt bojkottálnánk. Próbáljunk ki több megoldást is ha szükséges. Például a Pomodoro technika pontosan azért született, hogy segítsen megtalálni a megfelelő fókuszt munka közben.


Hasonló cikkek