Kilátástalan a diákok helyzete: se munka, se hitel

Sok diák azt tapasztalta, hogy visszadobták kérelmét az állam áprilisban bevezett új támogatására. A koronavírus-járvány kitörésekor hirdette meg a kormány a Diákhitel Pluszt, de arról nem volt szó, hogy azt különös feltételhez köti. Leginkább azok a diákok vannak nehéz helyzetben, akik nemcsak pénz, hanem munka nélkül is maradtak, ugyanis a cégek a járványhelyzet idején először a diákmunkásoktól váltak meg – írja a hvg.

Április 9-én döntött a kormány arról, hogy bevezeti a Diákhitel Pluszt, mely által minden főiskolai vagy egyetemi hallgató maximum félmillió forint hitelhez juthat, ha 55 évnél fiatalabb. Akkor azt is közölték, hogy a pénzt a Diákhitel Központ egy összegben folyósítja, és visszafizetni egy év türelmi idő után, öt éven belül lehet.

A hvg szerkesztőségének több diák is arról számolt be, hogy hiába kérte, kiderült, nem jogosult az újfajta támogatásra. Volt, aki úgy fogalmazott:

„mind az egyetem, mind a Diákhitel Központ félretájékoztattak, nem számíthatunk rájuk, hatalmasat csalódtunk bennük”.

A Neptunban – az egyetemi tanulmányi rendszerben – ugyanis azt találták, hogy a hitelfelvételre akkor is jogosultak, ha korábban, vagy akár idén is felvettek Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t. Csakhogy a szövegből kimaradt, hogy aki igénybe vette a Diákhitel3-at, azaz a Nyelvtanulási hitelt, annak már nem jár az újabb támogatás, a Diákhitel Plusz. És ők éppen így jártak. Szerintük nincsenek egyedül, rajtuk kívül sokakat érint még ez a probléma.

„Nem tájékoztatják a diákokat megfelelően, hogy nem mindenkinek jár a Diákhitel Plusz. Úgy lett volna korrekt, ha az eredeti marketingszövegbe is beleteszik, hogy aki felvette a DH3-at (vagyunk egy páran), az nem jogosult rá!” – írták.

A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium annyit közölt az esetről, hogy

„a szabad felhasználású, teljesen kamatmentes diákhitel plusz alkalmas eszköznek bizonyult arra, hogy a koronavírus-járvány idején a felsőoktatásban tanulókat segítse”.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a támogatási rendszer felülvizsgálatát, esetleg módosítását, hogy még többen élhessenek a lehetőséggel, azt a választ kapta a hvg szerkesztősége, hogy a feltételek módosítása jelenleg nincs tervben.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek