Kilőtt a brit gazdaság – Tavaly nyár óta nem voltak ilyen jók az adatok

Tavaly nyár óta nem mért ütemben nőtt áprilisban a brit gazdaság teljesítménye, elsősorban a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jelentős enyhítésének hatására.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint a hazai össztermék (GDP) értéke áprilisban 2,3 százalékkal emelkedett az előző hónappal összehasonlítva.

Az áprilissal zárult három hónapban 1,5 százalékkal nőtt a brit GDP-érték a márciusban véget ért háromhavi időszak 1,5 százalékos visszaesése után.

Az ONS hangsúlyozza, hogy április volt a harmadik olyan hónap egymás után, amelyben nőtt a brit hazai össztermék, és a havi összevetésű áprilisi GDP-növekedés a tavaly júliusban mért 7,3 százalékos bővülés óta a leggyorsabb ütemű volt.

A statisztikai hivatal közölte ugyanakkor azt is, hogy a brit hazai össztermék értéke áprilisban még mindig 3,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezése végett 2020 márciusától érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.

A brit GDP-érték viszont most már 1,2 százalékkal meghaladja a tavaly októberi időszakos fellendülés csúcspontján mért szintet.

A tavaly február és 2021 áprilisa között mért 3,7 százalékos halmozott GDP-visszaesésen belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 4,1 százalékkal, a feldolgozószektoré 2,4 százalékkal csökkent, az építőiparé 0,8 százalékkal bővült.

A tavaly februárhoz viszonyított kumulatív teljesítménycsökkenés ugyanakkor messze elmarad az első zárlat okozta tavaly tavaszi szabadesésszerű zuhanástól: 2020 második negyedévében 19,5 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,8 százalékkal zuhant reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre esett vissza.

A tavalyi egész éves GDP-zuhanás példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint ugyanakkor az idén elrendelt újabb korlátozásoknak már elkezdődött fokozatos enyhítése – mindenekelőtt a rendkívül lendületes nagy-britanniai oltási kampány hatására – a továbbiakban jelentős növekedési felhajtóerőt ad a brit gazdaságnak.

A brit kormány nyitási menetrendje június 21-ig, vagyis tíz napon belül a jelenlegi jogi korlátozások gyakorlatilag teljes feloldásával számol, bár egyre több egészségügyi szakember szólítja fel a kormányt ennek néhány hetes halasztására, mivel az először Indiában azonosított Delta vírusvariáns terjedése miatt az utóbbi időszakban ismét növekszik az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális makrogazdasági és pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics a friss GDP-becslés pénteki ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte: az időszaki adatok arra vallanak, hogy “a fogyasztók lelkesen költekeznek” és a brit gazdaság növekedése májusban is erőteljes volt.

A ház közölte: mindent egybevetve “többé-kevésbé” elérhetőnek tartja azt az előrejelzését, amely szerint a brit hazai össztermék az idei második negyedévben 6,5 százalékkal növekszik.

Az új elemzésekben az idei év egészére is derűlátó előrejelzések szerepelnek.

A Bank of England legfrissebb pénzügypolitikai jelentése szerint a brit hazai össztermék 7,25 százalékkal nőhet 2021 egészében.

Ilyen ütemű éves növekedés azóta nem volt a brit gazdaságban, hogy 1949-ben elkezdődött az éves növekedési ütemek mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal.

A brit jegybank korábbi prognózisa 5 százalékos idei egész évi növekedést valószínűsített.


Hasonló cikkek