Kína a világ legnagyobb robotpiaca

Kína lett a világ legnagyobb robotpiaca tavaly, lehagyva Japánt – derült ki az iparági szövetség kedden közzétett statisztikáiból.

2013-ban 36 860 ipari robotot vásároltak a kínai vállalatok, 36 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezekből megközelítően 9600-nak volt hazai (kínai) a gyártója, míg a fennmaradó, csaknem 73 százalék külföldről származott.

A szakemberek szerint a kínai robotipar az elmúlt évtizedben korábban nem tapasztalt fejlődésen ment keresztül, az árbevételt tekintve évente körülbelül 25 százalékos bővülést produkálva. Mindez a sokszínű kínai feldolgozóipar diktálta nagy keresletnek köszönhető – jelentette ki Vang Ruj-hszian a gépipari szövetség elnöke.

Az ipari robotok immár széles körben, 25 nagyobb ágazatban terjedtek el, közülük is leginkább az élelmiszeriparban, az elektronikai iparban és az autógyártásban. A kínai kormány tavaly év végén a szektor továbbfejlesztését szorgalmazó irányelveket adott ki abban bízva, hogy a hatékonysággal és minőségi termeléssel együtt elősegíthetik a gyáriparban kívánatosnak tartott szerkezetátalakítást.

Szakértők azt is megjegyezték, hogy az ipari robotok térhódításával sikerül ellensúlyozni a növekvő foglalkoztatási költségeket, az egyre több területet jellemző munkaerőhiányt. Mindazonáltal úgy vélik, a robottechnológia terjesztésében és alkalmazásában sok még a tennivaló, ami egyrészt vonatkozik a robotok színvonalára, másrészt a többletkapacitás kialakulásnak veszélyére.


Hasonló cikkek