Kína Putyin távozására vár, hogy visszaszerezhesse területeit Szibériából

A két hagyományos nagyhatalom, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok mellett egy újabb globális nagyhatalom is megjelent a „harcszíntéren” Kína előretörésével. Nógrádi György szerint Kína Oroszországot megelőzve a második legbefolyásosabb globális nagyhatalommá vált a 2019 évben. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, a közeljövőben Kína egyre csak erősíteni fogja nagyhatalmi pozícióját.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta, 2019-ben a két hagyományos nagyhatalom, Oroszország és Amerikai Egyesült Államok furcsa helyzetbe került, mivel újabb globális hatalom jelent meg a „a globális harcszíntéren” Kína előretörésével.

Az első helyen az Amerikai Egyesült Államok áll

A biztonságpolitikai szakértő szerint a három nagyhatalom közül az első helyen jelenleg az Egyesült Államok áll, hiszen szinte mindenben meghatározó a szerepet játszik, a dollár a világgazdaság kulcsvalutája, az amerikai fegyverek elárasztják a világot, az ország GDP-je a világ abszolút elsője, a kutatásfejlesztésben is világelsőnek számítanak, a műholdas hírszerzésük verhetetlen.

Kína a második globális nagyhatalom

Nógrádi György szerint a második helyen Kína áll, többek közt annak köszönhetően, hogy megváltoztatták a jogszabályt mely a Kínai Kommunista Párt főtitkárára vonatkozott, a módosítás szerint nem csak két ciklust vihet végig mint eddig, hanem élethosszig gyakorolhatja a tisztségét.

Emellett Kína minden fontos lépésénél figyel az Amerikai Egyesült Államokra, annak reakciójára – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. Kiemelte, jelenleg a koreai kérdést is lehetetlen Kína nélkül megoldani.

Az Egyesült Államok mellett Kína Szibériára figyel, mivel a vezetőség úgy gondolja, hogy a közeljövőben Vladimir Putyin távozása után a meggyengült Oroszországtól sokkal könnyebben vissza tudja szerezni azokat a területeket, amiket a cárok a történelem során elvettek tőlük.

Nógrádi György arra is felhívta a figyelmet, hogy Kína néhány éven belül le szeretné hagyni a bruttó GDP tekintetében az Egyesült Államokat.

Az oroszok egyik fontos erejét a kőolaj és a földgáz jelenti

Oroszország két tényezőnek köszönhetően szerezte meg globális nagyhatalmi pozícióját, ebből az egyik a hatalmas kőolaj és a földgáz exportjuk. Az oroszok számára az alapvető cél az, hogy megakadályozzák az amerikai palagáz behozatalát Európába. Ezzel szemben az amerikaiak célja az, hogy ne épüljenek orosz vezetékek az öreg kontinensen – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. Hozzátette, Ronald Reagan volt amerikai elnök azt mondta a Szovjetuniót csak úgy lehet megállítani, ha nem szállítják le azokat a csöveket, amelyeken keresztül a szovjetek Szibériából Európába juttathatják a földgázukat.

Oroszország másik erejét a katonai felszereltsége jelenti – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, az oroszok azon igyekeznek, hogy visszaszerezzék a korábbi katonai pozíciójukat.


Hasonló cikkek