Kína: Washington túlreagálta a léggömbügyet

Szombaton maga Joe Biden amerikai elnök rendelte el, hogy kilőjék az Egyesült Államok felett észlelt kínai léggömböt, mellyel kapcsolatban Llyoyd Austin védelmi miniszter közölte: azért szállt felettük, hogy stratégiai területeket figyeljenek meg vele az Egyesült Államok kontinentális területén. Kína tiltakozott Washingtonnál az akció miatt.

 

 

Kína cáfolta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket

 

A kínai külügyminisztérium egyik szóvivője újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy a léggömb észlelését követően a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az nem jelent fenyegetést az emberekre, így a légi eszköz lelövésével – a pekingi álláspont szerint – az amerikai fél “nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet.

Az MTI a tárca közleményét idézve azt írja, hogy Kína cáfolta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket, hozzátéve, hogy a légi eszköz véletlenül tévedt az Egyesült Államok légterébe.

 

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját

 

Joe Biden amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vélhetően Alaszka felől érkező léggömb észleléséről. Az amerikai álláspont szerint a léggömb hírszerző légieszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.

Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, melynek célja az USA és Kína között fennálló feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzzák utazásának tervezett célját.

 

Forrás: hu.euronews.com

 

Nyitókép: A kínai kémballon, és egy amerikai vadászgép Észak-Karolina állam partjainál – hu.euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Hasonló cikkek