Kínai kutatók figyelik Putyin tigriseit

siberian_tiger-Kínába-kóborolt

A Putyin tigrisei néven ismertté vált, Kínába átkóborolt szibériai nagymacskák máris nagy segítségére voltak a kínai kutatóknak, akik nemcsak a mozgásukat kísérik figyelemmel, hanem életmódjukat, szokásaikat is elemzik.

Mindössze néhány szibériai tigris él vadon, ezért Kínában kivételes alkalomnak és lehetőségnek tartják, hogy megfigyelhetik a határt átlépő “vendégek” túlélési stratégiáját, a szempontokat, amelyek alapján élőhelyet választanak. Becslések szerint a világon körülbelül 600 élhet erdőkben, és közülük alig kevesebb mint 30 kínai földön.
    Csang Ming-haj, a macskafélék északkelet-kínai kutatóközpontjának igazgatója ugyanakkor biztosította a Hszinhua hírügynökség riportereit arról, hogy az orosz elnök által az idén nyáron szabadon engedett – műholdas jeladóval felszerelt – tigrisek biztonságban vannak és jól érzik magukat.
    Kínában az 1980-as években dollármilliókat költöttek arra, hogy a kihalófélben lévő szibériai tigrisek állományát fogságban történő tenyésztéssel bővítsék. Ám az idővel nyolcról immár több mint ezresre duzzadt létszámot egyes szakemberek csupán a “tudomány termékeinek” tartják és folyamatosan keresik annak a lehetőségeit, miként szoktathatnák őket vissza természetbe.
    Csang elmondta, hogy a Hejlungcsiang tartományi Harpinban létesített tigrisparkban az “erdők fogságban szocializálódott királyai” között vannak olyan kölyöktigrisek, amelyek a sarokba húzódnak az etetésükre közéjük vetett csirkéktől való félelmükben. A kutató szerint ezért is fontos minden olyan apró részlet, ami elősegítheti, hogy a vadak mielőbbi visszaengedésével elérjék kívánt céljukat, az állatok valóban visszataláljanak saját környezetükbe.

Peking, 2014. november 24., hétfő (MTI)

Vélemény, hozzászólás?