Kínai piaci séta – csak bátraknak

Van, akinek egy piac bűz és borzalom. Másnak élvezet, a konyha meghatározó alapja. Egy olyan városban, amit körülölel a tenger, és benne szinte minden lebetonozva, ott mindenképp. Íme egy kis piaci körséta egy dél-kelet kínai városban, Hsziamenben.

Hsziamen Sanghai és Hongkong közt félúton, a Taivani öbölben található sziget. Kínai viszonylatban kisváros a maga 4 milliós lakosságával. Nekünk elképesztő metropolisz, amúgy Kína egyik legélhetőbb és legzöldebb városa, nevezik „Kína Monte Carlo”-jának is.

Vér és belsőségek

A halpiac büdös és undorító? Tényleg átható halszaga van, de a halak frissek, aminek meg élni kell, az él, csöndesen bugyborékol, olykor köpköd a lavórokban. Csak annyira gusztustalan, amennyire a természet az. Akinek nem tetszik, ne nézzen oda!

Kagylok és csigak minden mennyisegben

Csipős savanyú zöldségek

A csípős, savanyú-fűszeres zöldségek általában előételként kerülnek az asztalra.

Kecske mindenestül

A húsok legtöbbször egész állat formájában jelennek meg: vagyis feldarabolnak egy állatot, meg lehet venni az alkatrészeket. A különválogatott állati alkatrészek a szupermarketek privilégiumai.

Hentespult, disznóságok

Szaritott halak

A szárítás a legősibb, legegyszerűbb és a legolcsóbb tartósítási mód. Hal, rák, zöldség, gyümölcs, hús. Van, amit csemegének fogyasztanak, mások több órai áztatás után kerülnek a wokba. A legdurvább meglepetés a cukorkához megtévesztésig hasonlító csomagolásban árult, apró szárított marhahús-kocka.

Szárított hal, rák, gyümölcs, gomba

Ha kedvet kapott egy kis távol-keleti ízutazásra otthon, a hozzávalókat beszerezheti az Ázsia  boltban – ami felér egy világutazással. Kalandvágyóbbak induljanak el az Orczy tértől kifelé, a Kőbányai úton, ahol több kínai élelmiszerüzletbe is botlanak. Szinte minden friss alapanyag is kapható –azért nem árt némi előre megszerezett tudással felvértezve indulni, mert ugyan van magyar (vagy angol) felirat, de leginkább minden csak kínai.

Tészták, keményítők, gabonák, hüvelyesek, olaj

 


Hasonló cikkek