Kincsek a múzeumi raktárból

„Új kincsek a múzeumban” címmel nyílt kiállítás Észak-Komáromban. Több olyan tárgyat bocsátottak közszemlére, amiket eddig csak a Duna Menti Múzeum (DMM) szakemberei láthattak

Színes litográfiák, képeslapok, festmények látszódnak jobbról, ahogy a látogató belép a kiállítótérbe, majd a terem közepén Feszty Béla és a felesége mellszobra látható, amelyek az ógyallai Feszty-kriptából ajándék gyanánt kerültek a DMM-hoz. Beljebb lépve aztán észrevehetjük, hogy egy üveglap alatt Sigmund Gabriel Hipschmann nürnbergi metsző és festő Északnyugat-Magyarországot ábrázoló 1682-es térképe várakozik a figyelmes tekintetekre. Számos kisebb-nagyobb település szépen kivehető az ábrán Bécstől egészen Párkányig. Csütörtöky József igazgató ezt követően a nappali és éjjeli lepkékből álló ízelítőre irányítja a figyelmünket, amelyek egy 10 ezer lepkéből álló gyűjteményből valóak. Számos néprajzi tárgy is látható közvetlenül a természettudományi bemutató mellett, köztük több húsvéti tojás.

„Két éve vásároltuk ezeket. Ezeknek az az érdekességük, hogy a néprajzos kollégák kifejezetten olyan tojásfestőket szólítottak meg, akik a régi motívumokat és technikát használják” – mondja az igazgató. A régészeti részleg mellett egyebek mellett egy Izsáról származó bronzkori edényt is megszemlélhetünk. A tárlat megalkotásában az összes szakemberük részt vett, s volt is miből válogatniuk. „Ha megnézzük az utóbbi éveket, szépen gyarapodik a gyűjtemény – annak ellenére, hogy a raktáraink zsúfolásig tele vannak” – ecseteli az igazgató, majd hozzáteszi, tavaly rekord mennyiségű tárgy került náluk nyilvántartásba, szám szerint 13 ezer.

Az utóbbi 10 évben gyűjtött tárgyakból válogattak. Java részüket még sosem bocsájtották közszemlére. Idén 135 éve jöttek létre a múzeum, amellyel a hatodik legrégebbi szlovákiai múzeumnak számítanak. A tárlat augusztus 28-áig látogatható.

Kiemelt képünk illusztráció!

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek