Kinek van a világon a legtöbb aranya, és mennyi az? Mutatjuk!

Az elmúlt hónapokban ismét egyre több fókusz van az arany befektetéseken, leginkább azért, mert az elmúlt években stagnáló, oldalazó árfolyam megindulni, kitörni látszik a nyár eleje óta és az 1200 dolláros szintről egészen az 1500 dolláros szintig menetelt a sárga nemesfém unciánkénti árfolyama – vélekedik Dr. Győrfi Zoltán a ProfitLine.hu szakértője. Válságtól fél a világ? Köztudott, hogy befektetői körökben az aranyat a válságok idején szeretik leginkább vásárolni, hiszen annak értékállósága, biztonságos volta miatt keresik a kockázatkerülő invesztorok.

Az aranyról sokan sokféleképpen vélekednek, mint befektetés

Az arany befektetésről a legkeményebb véleményt Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere és befektetési mogulja alkotta talán, valahogy így: “Az aranyat az ember fáradságos munkával kiássa a föld alól, hogy beolvassza tömbökbe, hogy aztán majd ásson egy másik nagy lyukat a földbe, ahová újra eltemetheti azokat. És ráadásul egy csomó embert fizet azért, hogy állják körül és őrizzék azt a lyukat. Miközben annak semmi haszna nincs. Ha valaki ezt a világűrből végignézi, hát hülyének néz minket.” – véli a befektetési guru. Hát nincs igaza?

A fene tudja, de egy azért biztosan elmondható az alábbi grafikont szemlélve: az arany (unciánkénti) ára az csak az elmúlt 20 év során valahol a 200 dollár és az 1800 dollár között mozgott. (Egy uncia az hány gramm? 1 uncia = 28,35 gramm) És azért valljuk be, hogy aki 200 dolláron megvette, majd 1800 dolláron eladta az aranyát, az megkilencszerezte a pénzét. Nos, mit szól ehhez Mr. Buffett?

Az arany árának alakulása az elmúlt 20 évben

(grafikon: stooq.com)

Kinek van a világon a legtöbb aranya?

Az egyes országok, államok tartalékaikat előszeretettel tartják aranyban is, így érdemes egy pillantást vetni a világra: melyik ország rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal?

A World Gold Council adataira támaszkodva az alábbi táblázatot készítettük el, melyben nem csak az látható, hogy melyik országnak hány tonna aranytartaléka van, hanem azt is megvizsgáltuk, hogy az adott ország éves GDP-jéhez viszonyítva ez mekkora mennyiségnek felel meg nagyságrendileg dollárban számolva. Nézzük!

A 10 legtöbb arannyal rendelkező ország + Magyarország aranytartaléka 2019-ben

forrás: ProfitLine

(Egy tonna arany = 35274 uncia arany, az arany árát a jelenlegi 1500 dolláros unciánkénti áron számolva tehát 1 tonna arany értéke = 52,9 millió USD)

A táblázat adatait elemezve kijelenthető, hogy az Egyesült Államok azon túl, hogy a világ vezető gazdasági nagyhatalma (a legnagyobb GDP-vel), de emellett a világ legnagyobb aranytartalékával is rendelkezik. Azonban ha az aranytartalék piaci értékét összevetjük az USA GDP-jével, akkor a 2,1%-os GDP arányos aranytartalék nem olyan kiugróan magas érték. Ami talán érdekes, hogy a világ második számú gazdasága Kína jóval kevésbé szereti az aranyat, , volumenében is közel negyede az USA aranytartalékának, míg a GDP arányában az 1%-ot sem éri el (0,75%). Az adott ország GDP-jéhez viszonyítva kifejezetten magas az aranytartaléka Svájcnak (14,51%), Oroszországnak (7,08%) és Olaszországnak (6,25%).

Magyarország aranytartaléka a világ 53. helyére elegendő jelenleg (ez pontosan megfelel hazánk labdarúgócsapatának FIFA ranglistás helyezésével 😉 ), mely a GDP arányában alig több, mint 1%-os értéknek.


Hasonló cikkek