Kinti vagy benti legyen a cica?

A macskatartókat két táborra osztja a vitatott kérdés, hol a legjobb a kis kedvencnek. Bent, ahol csekély az esély a cica eltűnésére, megbetegedésére? Kint, ahol nem kizárólag az utca veszélyeinek van kitéve, de más állatoktól is tartani kell – viszont szabadabb életet élhet? Avagy az arany középút a legjobb választás? Megvizsgáltuk a kérdést.

A macskatartás akárhogy is nézzük, valamelyest eltér a többi házi kedvenc tartásától. A cicák ugyanis borzasztóan önállóak, rafináltak, mondhatni okosak – ha valamit el akarnak érni, az bizony előbb vagy utóbb úgy is lesz.

Személy szerint épp ezért szeretem a macskákat, kicsit hasonlítanak az emberre. Tévedésben van, aki azt állítja, hogy a macskák nem hűségesek és hálátlanok, csak éppen másképp mutatják ki érzelmeiket – önzőek, de ez így is van rendjén, hiszen elsősorban saját maguknak akarnak jót.

Megértik, amit mondanak nekik, fel is fogják azt, viszont mielőtt úgy tennének, ahogy az ember fütyül, előbb mérlegelik annak hasznosságát és leszűrik miért is jó nekik, ha megteszik, amit kérnek tőlük.

(Az alábbi videó jól mutatja fent összefoglaltakat – nem, Sziszinek egyébként nem szabadna kinyitnia az ajtót és ő ezt nagyon is tudja. 🙂 )

Ha a cica nem jöhet be a házba

Ahány macska, annyi szokás – az én házi cicám például az árkokban közlekedik, ezzel elkerülve a halálos találkozót a gumiabroncsokkal. Így van ez már nyolcadik éve és eddig mindig biztonságban hazajött. Vannak olyan cicák, akik óvatlanok és nem olyan körültekintőek. Ha az ember kinti (vagy kinti-benti) cicát szeretne tartani, akkor számolnia kell vele, hogy bizony a forgalom örök veszélyt fog jelenteni rá nézve.

KIVÉVE – kivéve, ha nincs forgalom. A kinti macska legideálisabb lakóhelye egy csendes falu, egy tanya, ahol sok az izgalom, mégis kevés a csapda.

A kinti macskák nagymértékben ki vannak téve a fertőzések, különböző betegségek veszélyének is. Ez tény. Azonban ma már a legtöbb súlyos betegség kiküszöbölhető oltásokkal, és ha a gazdi odafigyel a macskára, akkor idejében észre fogja venni, hogy nincs jól.

A cikknek nem tervezett eleme, azonban ennél a pontnál sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes állatorvoshoz fordulni. Erre a legjobb válasz, hogy akkor, amikor felmerül a kérdés, hogy esetleg szükséges-e. Számtalan fórumokba beérkező üzenettel találkozom nap mint nap, hogy a cicának valamilyen furcsa tünete van. A fórumon lévő olvasók azonban pont annyira tudják rá a választ, mint a gazdi, így a legbiztosabb mindig az állatorvos. Az állatorvos nem olcsó, ennél a pontnál azonban mindig Antoine de Saint-Exupéry híres idézete fogalmazódik meg bennem: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azértamit megszelídítettél.” Legyen szó bármilyen állatról, amit magához szoktatott az ember, ezekkel a dolgokkal számolni kell.

Visszatérve – a kinti cicák épp ugyanolyan okos állatok, mint bent lévő társaik és épp ugyanúgy igaz rájuk, hogy borzasztóan leleményesek. Ha nem érzik jól magukat a közeledben, egész egyszerűen máshol fognak kopogtatni eleségért és egy kis simogatásért. Ha fázik, ha nem kap eleget enni, ha a szomszéd finomabb falatokkal kedveskedik, bizony lehetséges, hogy odébb áll. Ami egyébként nem feltétlenül rossz – hiszen a legjobbat akarjuk nekik, nem?

Az ivartalanítás kérdése kinti cica esetén

A gondolat, miszerint rengeteg cica van gazdátlanul menhelyen, az utcán és mégis hagyják őket szaporodni szintén gyakran felmerül. Erre nehéz megfelelő választ adni…

Ha el tudsz tartani 8-10 kiscicát vagy van rá igény a családodban, a környezetedben, addig nincs gond az újszülött kiscicákkal. Nekem is volt sok-sok kiscicám és időről időre hallok is felőlük, mert jó kezekbe kerültek. Volt olyan szerencsés kiscicám, amelyik olyan gazdihoz került, aki még keresztszülőkről is gondoskodott számára és minden évben tortát kap a születésnapjára. A probléma akkor szokott bekövetkezni, amikor a kiscicákat sorsukra hagyják.

Kandúr cica esetében pedig számolni kell azzal, hogy tavasszal aligha fog a közvetlen környezetedben maradni – a fiú cicák esetében nem ritka a kirándulás és sok esetben nem látják viszont gazdáikat vagy ha igen, gyakoriak a komolyabb sérülések.

Ha a cica nem mehet ki a házból

Sokan elítélik, ha a macsesz szobafogságra van ítélve, azt mondják, nem élhet teljes életet. Tény azonban, hogy a bent lévő cicák élete akár többszörösen hosszabbra nyúlhat kint lévő társaiknál, egy gondos gazdi pedig épp annyi ingert tud teremteni kedvencének, mint amennyi egy kinti kalandort ér nap, mint nap.

A fertőző betegségek azonban a benti cicákat sem kímélik – atkák, cipővel behozott szennyeződések, fertőzések mind-mind fenyegetik őket is. Amit azonban biztos, hogy nem kell tartani, hogy nem jön többet haza.

Véleményem szerint nincs igazán jó választás. Nekem több cicám van: van, amelyiket csak napozni viszem ki időnként, kettő is van, amelyik ki-be mászkál, az egyik ivaros, a másik ivartalanított. Igazából ami igazán számít, hogy az állat JÓL érezze magát ott, ahol él.


Oszd meg velünk véleményedet – töltsd ki cicatartási szokásokra vonatkozó kérdőívünket! A kitöltéshez kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?