Kis térben kínál nagy látványt Csajkovszkij Diótörője Miskolcon

A karácsony közeledtével minden évben műsorára tűzi a Miskolci Nemzeti Színház a Diótörő című balettet. Eddig a Nagyszínházban klasszikus formában tekinthették meg a nézők, idén azonban a Játékszínben mutatták be, december 10-én. Kozma Attila rendezése újszerű, ugyanakkor nagyon izgalmas látványvilágot kínál.

Szűcs Boglárka és a Miskolci Balett táncosai PTV fotó: Vona Ildikó
Szűcs Boglárka és a Miskolci Balett táncosai
PTV fotó: Vona Ildikó

Az első szembetűnő változás (azontúl, hogy a darab átkerült nagy térből kicsibe): nincsenek díszletek. A színpadon hátul és oldalt fehér fal található, amire különféle képeket vetítenek, köztük az éppen aktuális helyszínekét. Kelléket is csak a legszükségesebbet használja a produkció, a szereplők szinte a légüres térben táncolnak. A multimédiás technika segítségével majdnem minden tárgy helyettesíthető, mégis mozgalmas marad az előadás.

Jelenet az előadásból PTV fotó: Vona Ildikó
Jelenet az előadásból
PTV fotó: Vona Ildikó

Kozma Attila koreográfiájára Szűcs Boglárka és Medvecz Marcell táncolja a két főszerepet, közreműködnek még a Miskolci Balett művészei. Csajkovszkij utolsó színpadi műve ez a karácsonyi mese, ami a világon az egyik legismertebb, legtöbbet játszott balett, és mindenhol nagyon szeretik gyermekek, felnőttek egyaránt. Bizonyára a mostani, miskolci produkció is sikert arat majd a közönség körében, hiszen a mesevilág megmaradt, csak a „körítés” lett modern.

     


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek