Kisállat fizioterápia: az egészséges házikedvencekért

A Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság 2009-ben alakult meg. Elsődleges célja, hogy hazánkban ismerté tegye és elterjessze a fizioterápiás gyógymódot a kisállatok gyógyításában. Ez a terület ugyanis még meglehetősen fehér folt: az emberek többsége azzal sincs tisztában, hogy létezik ez a szakág az állatgyógyításban.

Dr. Szamosi Judit állatorvos-fizioterapeuta szerint a fizioterápia nem csupán műtétek után segíthet a felépülésben, de fontos megelőző szerepe is lehet. Ez a normál, humán gyógyításban is így van, de az állatoknál ugyanúgy érvényes:

 „Amikor egy állatnál már az öregedés jelei mutatkoznak, sokat segíthet rajta az aktív torna. Ehhez instabil eszközöket is igénybe vehetünk. Mivel nincsenek kifejezetten állatoknak szánt tornaeszközök, azokat kell felhasználni, amit az emberi fizioterápia során is alkalmaznak: ilyen a mindennapokban is elterjedt gumi ülőpárna, a felfújható nagy ülőlabda vagy matrac. De a kreativitásunkra is hagyatkozhatunk: kisebb állatoknál bármi hasonló megfelel, a  lényeg, hogy puha legyen, mozogjon, így sérülés nélküli tornáztatásra adjon lehetőséget. Esetenként egy sztep-pad vagy műanyag sámli is alkalmas lehet bizonyos gyakorlatok elvégzésére.”

állatterápia szamosi judit

– Ez a fajta terápia csak kutyáknál alkalmazható?

– Nem, macskáknál, sőt akár hörcsögöknél is lehet vele próbálkozni. Az azonban kétségtelen, hogy a legjobb eredményeket kutyákkal lehet elérni. Ennek az lehet az oka, hogy ők hozzá vannak szokva az emberrel való munkához, ezért jobban motiválhatóak.

– Nyilván egy terápia csak hosszabb távon hozhat eredményt.

– Ez így van. Javasolt a legalább hetente történő terápiás kezelés. Sajnos sokan nem tudják, hogy ezzel milyen sokat segíthetnének kedvencük fájdalmainak csökkentésében vagy a gyorsabb felépülésben. Az az igazság, hogy a legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy nem csak akkor kellene fizioterapeutához fordulni, amikor már baj van. Nem csak a műtét utáni rehabilitációra használható, de sokkal inkább fontos lenne a megelőzésben.

kutyaterápia2

– Talán az a baj, hogy ezt sokan anyagilag nem engedhetik meg maguknak…

– Szakemberrel történt konzultáció után bizonyos gyakorlatokat otthon is végeztethetünk az állattal. De természetesen nagyon óvatosnak kell lennünk, különösen az egyszerűnek tűnő masszírozás esetén, mert ha nem jól csináljuk, azzal árthatunk is az állatnak.

A Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság gyógyító, és tudományos tevékenységet is végez, de 2011 óta kiemelt terület a szakemberképzés, melyhez nem szükséges állatorvosi előképzettség. A társaság honlapján megtalálható azoknak a névsora, akik az elmúlt években a részt vettek ezen a képzésen.

 

Képek forrása: https://www.facebook.com/godiallatfizioterapia/photos


Hasonló cikkek