A kisebbségek új helyre kerülnek a kulturális tárcánál Szlovákiában

A nemzetiségi kisebbségek kultúrájáért felelős referatúrát átszervezik a kulturális tárcánál. A szlovák minisztérium ezen szervezeti egysége közvetlenül Viera Leščáková (Za ľudí) államtitkár alá tartozik majd, de továbbra sem emelkedik osztály, vagy főosztály szintre és önálló vezetője sem lesz.

A kisebbségekért felelős szervezeti egység a jövő évtől közvetlenül Viera Leščáková államtitkár irányítása alá kerül, ezért nem is kap önálló vezetőt.

Arról a Leščákováról van szó, aki korábban a Za ľudí kormánypárton belüli viszály miatt került a tisztségbe. A minisztériumi szóvivő hangsúlyozta, fontos számukra a kisebbségek kultúrájának támogatása és biztosítani akarják ezen kultúra megőrzésének feltételeit.

A minisztériumi átszervezéssel kapcsolatban még november 23-án tett közzé egy bejegyzést Gyimesi György, a kormányzó OĽaNO parlamenti képviselője. „A magyar szempontból fontos kisebbségi osztály a továbbiakban 3 alkalmazottal fog működni” – írja a képviselő, és hozzáteszi, versenytárgyalást írnak majd ki a pozíciókra.

A minisztériumnál az önálló nemzetiségi osztályt tavaly nyáron fokozták le a referatúra szintjére. Ekkor került a már említett többpólusú politikák osztálya alá. Rigó Konrád (MOST-HÍD) szerint most tovább csökkentik az egység súlyát azzal, hogy egy olyan államtitkárhoz rendelik, aki szerinte nem ért a témához.A főosztály élén egy magyarul is beszélő szakember állt, az öttagú szakosztályt pedig egy magyar nemzetiségű művészettörténész vezette” – emlékeztetett Konrád és hozzátette, a jelenlegi átszervezést üres marketingfogásnak tartja.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek