Kiska: A munkáltatók fő gondja az iskolarendszer és az instabil környezet

A szlovák munkáltatók jelenleg két nagy gonddal küzdenek. Az egyik az oktatási rendszer, amely képtelen megfelelő szakembereket képezni, a másik pedig az instabil vállalkozói környezet. 

A hétfői, vágsellyei látogatása során Andrej Kiska államfő a Duslo Šaľa üzembe is ellátogatott, amely több mint 2000 alkalmazottnak ad munkát a régióban. „Ennek az üzemnek fiatalokra van szüksége, elsősorban vegyészekre, akik számára ma szinte nem is nyílnak osztályok. Már nem tiszteljük a képzettséget, az iskolaügynek nincs koncepciója, lassan évente változik az iskolaügyi miniszter személye, aki mindig a saját víziójával áll elő. Ez az iskolarendszer kudarcát okozó alapvető probléma.” – szögezte le Kiska.

Kiska arról is beszélt, hogy a munkáltatóknak jelenleg az instabil vállalkozói környezettel és az előírások hirtelen megváltoztatásával is meg kell birkózniuk. Példaként a minimálbér 600 euróra való emelésének tervét említette. “A V4-tagállamok közül már most is Szlovákiában a legmagasabb a minimálbér. Csak ezek miatt a pótlékok miatt évente több mint egymillió euróval emelkednének a bérköltségeink.” – tette hozzá Petr Bláha, az üzem vezérigazgatója.

Forrás: TASR, parameter.sk

Fotó: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek