Kiska megvétózta a szerencsejátékokról szóló törvényt

Andrej Kiska államfő pénteken megvétózta a pénzügyminisztérium által kidolgozott, szerencsejátékokról szóló törvényt, melyet december elején hagyott jóvá a parlament.

Kiska azt javasolja, hogy ha a törvényt a parlamentben ismét napirendre tűzik, a képviselők teljes egészében utasítsák el azt. Az új jogszabály elsősorban a szerencsejáték-szolgáltatókra, részben pedig a játékosokra vonatkozó szabályokat szigorítaná. A törvény célja továbbá a felhasználók védelme is.

Az elnök szerint az elfogadott jogszabály figyelmen kívül hagy bizonyos alkotmányos értékeket és alapelveket, elsősorban a személyes adatok védelmét. Az internetes játékszolgáltatók ugyanis az új törvény értelmében kötelesek lesznek elkérni a játékra jelentkező személyi igazolványának másolatát, miközben nincs biztosíték arra, hogy egy illetéktelen személy nem fog visszaélni ezekkel az adatokkal.

Kiska szerint továbbá a szerencsejátékok űzésétől eltiltott személyek nyilvántartásába a csődbe ment személyeket is fel kellene venni, illetve rámutatott, hogy a szerencsejáték-szolgáltatók által befizetett illetékből származó bevételt nem kifejezetten a játékszenvedély megelőzésére, gyógyítására, illetve ennek a szenvedélybetegségnek az adott egyénre, a családjára és a társadalomra gyakorolt, káros szociális és gazdasági hatásainak az enyhítésére használnák fel. A törvény értelmében az illeték összegét közérdekű szolgáltatások támogatására, például egészségügyi szolgáltatásokra, szociális és humanitárius segítségnyújtásra, kulturális értékek létrehozására, megőrzésére és felújítására, valamint egyéb kulturális és művészeti tevékenységekre fordítanák.

Forrás: bumm.sk, tasr, aktuality.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek