Kiska pártja kevésbé népszerű – a Híd és az MKP is a küszöb alatt

A Focus ügynökség kiadta az első olyan közvélemény-kutatási eredményét a pártpreferenciákat illetően, mely már számol Andrej Kiska pártjával is. A szlovákiai magyarok számára nem túl biztató az eredmény.

Az AKO ügynökség által mért májusi 10,8%-os preferenciához képest a Focus mindössze 6,2%-ot mutatott ki Kiska pártjával kapcsolatban. Ám ez egy teljesen új párt esetében még mindig magas érték.

Érdekesség, hogy a 2006 óta minden parlamenti választást megnyerő Smer támogatottsága így is, úgy is 20% alá csökkent. A Smer választói magját azonban nem érdekli, alapít-e pártot a leköszönő államfő vagy sem. A PS/Spolu 17,8%-ot szerezne Kiska pártja nélkül, amennyiben viszont létrejön, a preferenciáik már “csak” 15,3%-ot érnek – az utóbbi években senkinek sem sikerült ennyire a Smer nyakára másznia. Aggasztó viszont, hogy Marian Kotleba-féle ĽSNS a harmadik helyet szerezné meg.

Kiska pártalapításának és a PS/Spolu megugrásának levét leginkább az SaS és az OĽaNO issza meg, de a zuhanás Igor Matovič pártját és a Sme rodinát is érinti. Visszaesőben van a jelenlegi koalíciós SNS támogatottsága is.

A Híd párt története során először már a Focusnál is kipottyan a parlamentből. Ha Kiska nem alapítana pártot, akkor is csak 4,4%-os támogatottságot szereznének. A szintén parlamenten kívüli, ráadásul 4% alatti eredményével még a bejutási küszöbtől is távol maradó MKP-t Kiskától függetlenül 3,8%-nyian tartanák érdemesnek a parlamentbe való bejutásra.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek