Kissé gyorsult a brit gazdaság növekedése a tavalyi utolsó negyedévben, de lassult az év egészében

Kissé gyorsult a brit gazdaság növekedése tavaly a negyedik negyedévben, az egész éves növekedés azonban valamelyest elmaradt a 2016-ban mért ütemtől.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett előzetes becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal bővült 2017 utolsó három hónapjában a harmadik negyedévi 0,4 százalékos növekedés után.

Az ONS előzetes adatai szerint 2017 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt. Ha a végleges adat ezt megerősíti, akkor 2012 óta a tavalyi volt a leglassabb éves brit növekedés.

A brit GDP 2016-ban 1,9 százalékkal bővült.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a #Centre for Economics and Business Research (CEBR) az  adatokat kommentálva kifejtette: a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe – aligha gondolhatta volna bárki, hogy a brit gazdaság 2 százalékhoz közeli ütemben bővül a referendum utáni évben.

A CEBR elemzői is jelentősebb negatív aktivitási sokkal számoltak, ám a brit gazdaság a vártnál ellenállóbbnak bizonyult, és bár a font gyengesége kikezdte a fogyasztók vásárlóerejét, a brit feldolgozószektornak komoly külső versenyképességi előnyt eredményezett.

A CEBR hangsúlyozza azt is, hogy a világgazdaság erőteljes ütemben bővül, és valószínűleg Nagy-Britannia volt a fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (#OECD) egyetlen olyan tagja, amelynek tavalyi növekedése lassult 2016-hoz mérve.

A ház kiemelte, hogy bár továbbra is a szolgáltatási szektor adja a legnagyobb növekedési hajtóerőt, a fogyasztói vásárlóerő növekedésének lefulladásával azonban ennek a szektornak a bővülési üteme is megfeleződött 2015 óta.

A #Brexit kedvezőtlen aktivitási következményeiről szólt pénteki nyilatkozatában a #Bank of England – a brit jegybank – kormányzója is.

Mark Carney a #BBC rádió politikai-közéleti magazinműsorában kijelentette: a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, a brit gazdaságban ugyanakkor “az egyszámjegyű tartomány alsó vége felé jár”.

A Bank of England vezetője közölte, hogy a nominális brit GDP-érték máris egy százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank az EU-tagságról tartott népszavazás előtt erre az évre várt. Carney szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent.

Nagy londoni elemzőházak szerint hosszú távon is súlyos gazdaság veszteségeket okozhat, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az Európai Unióból, hogy távozásáig nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodásra jutnia az EU-val.

A Cambridge Econometrics nevű tekintélyes gazdaságkutató központ londoni elemzőrészlegének legutóbbi előrejelzési forgatókönyve szerint ha Nagy-Britannia és az EU között nem jön létre szabadkereskedelmi megállapodás, és a kétoldalú kereskedelmi forgalomra a Kereskedelmi Világszervezet (#WTO) szabályrendszere lép életbe – ami vámok megjelenésével járna -, akkor 2030-ig 480 ezernél több munkahely szűnne meg Nagy-Britanniában, és a brit hazai össztermék értéke 2030-ban 3 százalékkal – 55 milliárd fonttal – lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság abban az évben az Európai Unió tagjaként elérhetne.

A ház számításai szerint ugyanebben az időszakban 50 milliárd font értékű potenciális közvetlen külföldi tőkebefektetés is elveszne.


Hasonló cikkek