Kisújszállási kutatók oltása koronavírus ellen

Magyarok találhatnak megoldást a koronavírus ellen, ugyanis kifejlesztettek egy mRNS technológiát, ami egy a korábbiaknál biztonságosabbnak bizonyult oltóanyag alapját képzi. Ebben nincs benne a vírus teljes génállománya, ezért megbízhatóbb és az emlékezősejtek még több mint egy évig felismerhetik a kórokozót.

Ők a „kisújszállási biológusbrigád” – ahogy dr. Karikó Katalin biokémikus professzor, a Szegedi Tudományegyetem ex-kutatója nevezi, két társával, dr. Pardi Norberttel és Szabó Gáborral életre hívott csapatát, közös munkáját. Az övék és dr. Boros Gáboré a fejlesztés, ami segíthet a világon.

Dr. Karikó vezetésével dolgozták ki a módszert , amelynek köszönhetően egyesek szerint az Egyesült Államokban is tevékenykedő, ám a kutatást Szegeden, majd a tengerentúlon kiteljesítő neves professzor asszonynak esélye nyílik a Nobel-díjra is.

Karikó Katalin (bostonglobe. com)

A tudósok eredetileg terápiás céllal hozták létre az mRNS technológiát, ami sikereket érhet el a koronavírus-probléma megoldásában. Már több mint harmincezer embernek beadták az oltást, melynek beszerzésére – amennyiben elérhetővé válik – az Európai Bizottság is igényt tart.  Ezzel kapcsolatban az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattal kötött szerződést.

Karikó Katalin a Kossuth Rádiónak korábban elmondta, ugyan lokálisan jelentkezhet gyulladás a vakcina beadásakor és a második oltás után felléphet láz valamint rosszullét, de ezek a tünetek 24 óra elteltével elmúlnak. Ha teljes körűen engedélyezik az anyagot, megkezdődhet a tömeges oltás.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: Szeged365 és 24.hu
Nyitókép: kisujszallas.hu 


Hasonló cikkek