Kitárta kapuit a Miskolci Nemzeti Színház

Évadnyitó társulati üléssel indította 193. évadát az ország legrégebbi kőszínháza. Tizenhat bemutatóra kerül sor, lesz köztük opera, operett, musical, komédia, dráma, mesejáték, kortárs magyar darab és táncjáték.

 

Köszöntő az évadnyitón (b-j): Kiss János alpolgármester, Béres Attila, Szabó Máté, Keszég László, Szőcs Artúr Fotó: Gálos Mihály Samu/Miskolci Nemzeti Színház
Köszöntő az évadnyitón (b-j): Kiss János alpolgármester, Béres Attila, Szabó Máté, Keszég László, Szőcs Artúr (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

 

Béres Attila igazgató elmondta: úgy állították össze a 2016-2017-es szezon kínálatát, hogy mindenki találjon benne magának előadást, és szeretnék, ha idén megdőlne a tavalyi 135 ezres nézőszám. Kiemelten fontos bemutató- Keszég László rendezésében- Az ember tragédiája, mellyel az 1956-os forradalom és szabadságharc 60.évfordulója előtt kívánnak tisztelegni, de díszelőadást is tartanak majd október 23-án, amikor 1956 gyerek szavalja Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész vezetésével a Nemzeti dalt.

A direktor felidézte a nyári hónapok történéseit: míg a társulat vendégszerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a győri és a városmajori fesztiválon, addig a teátrum épületében felújítás történt. Kicserélték a színpaddeszkákat, sőt a Nagyszínházban a nézőtérrel együtt újrafestették a közönségforgalmi területeket is.

 

Új és régi-új tagok

 

Új tagok érkeztek a társulathoz: Rózsa Krisztián, Prohászka Fanni, Feczesin Kristóf, Somhegyi György, Farkas Sándor; Gáspár Tibor és Görög László színművészek pedig visszatértek ide. A Miskolci Balett Bányai Mirjam, Bolla Dániel, Dávid Patrik, Kepes Boglárka, Márton Richárd János táncosokkal és Jónás Zsuzsa balettmesterrel egészült ki. Az énekkar vezetését Gyülvészi Péter vette át.

Szeptember 4-én a nézők számára tartanak évadnyitót a színház előtt vidám programokkal, ezt követően szeptember 17-én bárki betekinthet a kulisszák mögé és készülnek műsorral szeptember 21-ére, a magyar dráma napjára is.

 

Amikor színművészek ülnek a nézőtéren Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház
Színművészek a nézőtéren (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

 

Az első nagyszínházi bemutató Ábrahám Pál operettje, a Viktória lesz szeptember 23-án, Béres Attila rendezésében. Wagner Bolygó Hollandi operáját Szabó Máté állítja színpadra, majd Szőcs Artúr egy Téli musical gálával örvendezteti meg a közönséget. A Kamarában Rusznyák Gábor Móricz Zsigmond remekművét, a Kivilágos kivirradtig címűt kínálja megtekintésre, míg a négy évvel ezelőtt megalakult Miskolci Balett az Anna Kareninát táncolja majd.

Harsányi Attila színművész ötlete nyomán augusztus 27-én, szombaton 15 órától a Szinva-teraszon néma olvasással tisztelegnek a nemrég elhunyt Kossuth-díjas író, Esterházy Péter emléke előtt. A Miskolci Nemzeti Színház arra kér mindenkit, hogy egy otthonról hozott Esterházy kötettel jöjjön a Miskolci lányok szoborhoz (eső esetén a Villanyrendőri buszmegálló fedett részébe), és róják le közösen tiszteletüket a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja előtt.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: A Miskolci Nemzeti Színház épülete (Vona Ildikó fotója)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek