Kitelepítik a varjakat Kecskeméten

Kitelepítik a varjakat az Árpádvárosból Kecskeméten, hiszen az árpádvárosi játszótér körüli tízemeletesek több lakója panaszkodott a tér fáin fészkelő vetési varjakra, a kormányhivatal engedélyével a Városüzemeltetési Kft. szakemberei ezen a héten leveszik a fészkeiket és külterületre viszik.

A panaszok miatt a képviselő az önkormányzathoz fordult, majd közös helyszíni bejárásra hívta a közös képviselőket, és egyeztetett a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel is. Az egész folyamat koordinálását innentől kezdve a Városüzemeltetési Kft. vette át.

Kovács Réka parkfenntartási csoportvezető is felvette a kapcsolatot a Nemzeti Parkkal, majd a megyei kormányhivatal természetvédelmi osztályának írt, ugyanis csak a kormányhivatal engedélyével történhet a védett állatok közé tartozó vetési varjak fészkének eltávolítása, és csakis a költési időszakon kívül, tehát február 15-e előtt (február 15. és július 15. között van a költési idő, most még tehát éppen időben végzik a műveletet). A kormányhivatal kiadta a hatósági határozatot, azzal együtt, hogy a fészkeket a szakemberek útmutatásainak megfelelően lehetőleg egyben kell leszedni a fákról, és aztán a külterületen újra kihelyezni.

Több oka van, hogy a varjak beköltöztek a városba, többek között az elmúlt időszakban a város környéki szántóföldeken végrehajtott iparosítás is erre szorította őket, így tudnak élelemhez jutni. Hétfőn elindították a kitelepítésüket, de emellett még számos más feladat vár az önkormányzatra, így például a város környéki fásítás, amely nemcsak azért fontos, mert így fészkelőhelyeket teremtenénk a varjaknak, hanem a levegő minőségének javítása szempontjából is elengedhetetle.

 

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek