Kitudódott a titkos házasság

Január 16-tól láthatja a közönség a XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját, amit Hábetler András állított színpadra. Kedden a sajtó munkatársait fotós főpróbára várták a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházába.

Domenico Cimarosa legismertebb, 1792-es művében egy szerelmespár történetét dolgozza fel, akik megpróbálják eltitkolni házasságukat a leány apja elől, de egy pénzéhes kérő és a becsvágyó apa keresztül húzza terveiket. Rajtuk kívül még egy féltékeny nővér és sok váratlan esemény is bonyolítja a helyzetet. Ez a mulatságos zűrzavar most a rendező átdolgozásában kerül a nézők elé.

A barokk kor kedvelt műfaja volt az ún. pástétomopera, a pasticcio. Ezekben a zeneszerző más művekből emelt be részleteket az új darabjába. Ezt a szokást elevenítik fel Miskolcon. Cimarosa operájának dallamai mellé bekerült az előadásba Vivaldi, Monteverdi, Händel, Mozart  néhány híres melódiája is. A recitatívók, azaz a zenés énekbeszéd helyett a szövegben prózai párbeszédek annak, melyek még izgalmasabbá teszik a művet.

Az eredetileg hat, itt viszont hét szerepben közreműködik: Bucsi Annamária (Carolina), Fodor Beatrix (Elisetta), Szolnoki Apollónia (Serafina), Kiss Tivadar (Paolino), Szvétek László (Geronimo), Kovács István (Gróf), Máhr Ági (Anonimo). A díszleteket, jelmezeket Bozóki Mara tervezte, a Miskolci Nemzeti Színház zenekarát Cser Ádám vezényli.

Hábetler Andrást operaénekesként már jól ismerik a miskolciak. Ezúttal rendezőként akart csupán részt venni a produkcióban, ám érdekes helyzet állt elő: be kellett ugrania a darabba. Szvétek László váratlan betegsége miatt a fotós főpróbán Geronimo szerepét az ő alakításában láthattuk.


Hasonló cikkek