Kiválasztották Bács-Kiskun megye pálinkáját

A Veyron Ebédlő és Rendezvényházban Kiskőrösön, szerdán délelőtt hat pálinkaszakértő értékelte az 5 pálinkafőzdéből érkezett 24 tétel pálinkát. Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a legeredményesebb pálinkafőzdéjét választották ki a megye legkiválóbb pálinkáiból. Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021-ben a Mátyás Pálinkaház 2019-es Szilvája lett

Dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja a borok mellett. A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése Bács-Kiskun megyében. A versenyben ugyanis csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek a bírák elé – írja a KEOL.hu

A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2021 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. A díjat szeptember 4-én, ünnepi közgyűlés keretében, a Megye Bora díjjal együtt adják át Kiskőrösön. A Mátyás Pálinkaház egyébként már negyedszer nyerte el a Megye Pálinkája címet.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az ágazat nagyon sok nehézséggel küzd és az utóbbi években némi visszaesés tapasztalható a pálinka fogyasztása terén. Hangsúlyozta, hogy minden verseny nagy lépést jelent a pálinkák népszerűsítésében, azt külön kiemelte, hogy Magyarorszgáon egyedülálló a Bács-Kiskun megyei kezdeményezés, illetve a Megye Pálinkája verseny, amit szeretnének országos szintre emelni. Ebben a témában a verseny után egyeztettek dr. Mák Kornél alelnökkel. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke nagyon fontosnak tartja azokat a szakmai és szakmaközi egyeztetéseket, amelyekkel könnyíthető a pálinkafőzdék munkája, piacra jutása.

Éghajlati adottságaink kifejezetten kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Bács-Kiskun megye térsége zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk a megye főzdéi között, és amit a mostani verseny is igazolt. A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek