Kíváncsi az MSZP, pályázik-e a kormány

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője továbbra is arra vár választ a kormánytól, hogy pályázik-e az uniós munkahelyvédelmi program maradványösszegére. A PM szerint álhíreket terjeszt az EP-képviselő.

A szocialista politikus csütörtöki online sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért hetek óta nem ad érdemi választ ezzel kapcsolatos megkereséseire. Emlékeztetett: az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) első körében a magyar kormány mindössze 504 millió eurót tudott lehívni, más országoknál jóval kevesebbet. Ezért – folytatta – hónapok óta arról próbálja meggyőzni a kormányt, hogy nyújtson be pályázatot a még fennmaradt 9,7 milliárd eurós keretre.

Hangsúlyozta: ha a maradványösszegből Magyarország egymilliárd eurót – mintegy 360 milliárd forintot – el tudna „hozni”, akkor abból meg lehetne segíteni több százezer olyan munkavállalót, aki most bér nélkül maradt vagy csak minimális támogatást kap a kormánytól. Így taxisok, bezárásra kényszerült virágosok, fodrászok, a vendéglátó vagy a szolgáltató szektorban dolgozók akár 80 százalékos bértámogatást kaphatnának európai uniós segítséggel – tette hozzá.

Ujhelyi István úgy fogalmazott: propaganda helyett több munkát vár el a kormányzattól, valamint azt, hogy legyenek őszintébbek és megértőbbek azokhoz, „akiket nem visz a NER különgépe se Dubaiba, se máshova”.

Valótlan híreket terjeszt az MSZP az Európai Unió (EU) munkahelyvédelmi támogatásáról – kommentálta a Pénzügyminisztérium (PM) a Facebookon Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője csütörtöki kijelentéseit.

A PM szerint ugyanis a valóság az, hogy Magyarországnak nem áll módjában „lehívni” egymilliárd eurót a SURE-ból, az uniós hitel csak a munkahelymegőrzéshez hozzájáruló intézkedések egy részéhez vehető igénybe, azokhoz is csak utólagos forrásbevonásként – közölték.

„A kormány munkahelyvédelmi intézkedései eredményesek, ennek köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma elérte a válság előtti szintet, a magyar munkanélküliségi ráta pedig uniós szinten is a legkedvezőbbek között van” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatta a SURE létrehozását, az első körben a pályázatot a megadott határidőre benyújtotta, és a teljes, 504 millió eurós hitelösszeghez hozzájutott.

„Alá kell húzni, hogy ez nem ajándék pénz Brüsszeltől, hanem hitel, amelyet vissza kell fizetni” – emelték ki. Jelezték azt is, ezek mellett a kormány megvizsgál minden olyan lehetőséget, amely hozzájárulhat a magyar gazdaság újraindításához. Ennek részét képezi a SURE hitelkeret maradványösszegeiből történő esetleges újbóli hitellehívás lehetősége.

Hozzátették, a jelenleg hatályos uniós szabályok értelmében Magyarország 2022. december 31-ig erre bármikor jogosult kérelmet benyújtani.

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek