Kivonták Alice Sebold regényeit a boltokból

Alice Sebold kiadója, a Scribner visszavonta a szerző életrajzi regényét, a Luckyt a könyvesboltokból, miután kiderült, hogy hamisan ítélték el azt a férfit, akit nemi erőszakkal vádolt meg korábban.

A Lucky 1999-ben jelent meg, és olvasható benne, hogy az akkor 18 éves Sebold-ot hogyan erőszakolták meg egy alagútban az egyetemi Campus közelében. Hónapokkal később Sebold egy Anthony Broadwater nevű fekete férfiban ismert rá az elkövetőre, akit ezután letartóztattak, majd később annak ellenére ítéltek el, hogy Sebold egy másik férfit azonosított a rendőrségi eljárás során. Broadwater 16 évet töltött börtönben, majd 1998-ban szabadult, neve továbbra is a szexuális elkövetők listáján maradt.

Az esetet azonban múlt héten újravizsgálták, és kiderült, nem Broadwater volt az elkövető. Sebold amerikai és angliai kiadója is visszavonta a memoárját a boltokból, a szerző pedig mély bocsánatkérését fejezte ki az ügy kapcsán.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek