Klímasemleges működést ígér 2035-re a Toyota

Nyugat-Európában 2035-ben már csak zéró károsanyag-kibocsátású (Zero-Emission Vehicle, ZEV) modelleket hoz forgalomba a Toyota,  addigra a vállalat globális gyártása is karbonsemleges lesz – közölte a japán autógyártó kedden az MTI-vel.

    A cég európai kínálatában a ZEV aránya a vevői igényektől függően az 50 százalékot akár 2030-ra meghaladhatja. Addig a Toyota és a Lexus globálisan 30 új akkumulátoros elektromos modellt mutat be, egyidejűleg további hidrogén üzemanyagcellás elektromos modellek is megjelennek a kínálatában – tájékoztattak.
A gyártó prémium márkája, a Lexus már most is szinte kizárólag öntöltő hibrid elektromos autókat ad el a kontinensen, 10 év múlva pedig az amerikai és a kínai piacra is csak elektromos autókat küldenek – jelezték.

A közlemény szerint a vállalat nemcsak az elektromos autózásban, hanem a hidrogéngazdaságban is vezető szerepre tör, ezért üzemanyagcellás modulok gyártásába kezd Belgiumban. A különféle hajtástechnológiák arányát térségenként a helyi adottságok és a kereslet fogja meghatározni – jegyezték meg.
A közlemény ismerteti: a Toyota Európában 2021-ben 1,07 millió járművet értékesített, ez rekordmennyiség, éves összevetésben 80 ezer darabos növekedés, ami 6,3 százalékos piaci részedést biztosít számára.

2022-ben 1,3 millió Toyota és Lexus eladásával 6,5 százalékos piaci részesedésre számítanak.
Várakozásuk szerint az európai bővülés ezt követően is jelentős maradhat. Ezt részben arra alapozzák, hogy a számításaik alapján az évtized második felére 50 százalékkal csökken az akkumulátorok járművenkénti költsége, így megfizethetőbbek lesznek az akkumulátoros elektromos járművek. A Toyota 2030-ban világszerte 3,5 millió akkumulátoros autó – közöttük 1 millió Lexus – értékesítésével számol – tették hozzá.

Ha tetszett a cikk, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek