Klimkin: Ukrajnának kell a kettős állampolgárság

Pavlo Klimkin, az ukrán külügyek irányítója egy minapi kijevi sajtótájékoztatón úgy vélte, Ukrajna többé nem kerülheti el, hogy megvitassa a kettős állampolgárság kérdését. Miután az ukrán kormányzat mostanában nem állt elő újabb kezdeményezéssel ezen a téren, nem kizárt, hogy az elnökválasztási kampány részeként került újra napirendre néhány heti „pihentetés” után a kettős állampolgárság témája.

A LIGA.net beszámolója szerint a külügyminiszter a kettős állampolgárság gyakorlatának alkalmazása mellett foglalt állást a sajtótájékoztatón.

Továbbra is lökést kívánok adni ennek a vitának. Úgy vélem, szükség van rá, akárcsak a kettős állampolgárságra” – közölte Klimkin.

Úgy fogalmazott, Ukrajna többé nem kerülheti el, hogy megvitassa a kettős állampolgárság kérdését. Ám szerinte ezzel a joggal nem élhetnének az orosz állampolgárságú személyek.

Túl vagyunk azokon a körülményeken, amikor még azt mondhattuk, hogy elkerülhetjük ezt az eszközt. Bemutattuk a saját előzetes elképzelésünket, tudatosan csak nagy vonalakban. Hogy ne befolyásoljuk a vitát, azt mondtam: ma, amíg tart az agresszió, szó sem lehet semmiféle kettős állampolgárságról az orosz útlevéllel rendelkező személyek esetében” – fogalmazott Klimkin.

Úgy vélte, Ukrajnában egyre több politikus kész bekapcsolódni ebbe az eszmecserébe.

Ez lehetővé tenné számunkra néhány nagyon fontos kérdés megoldását, de őszinte párbeszédre van szükség” – tette hozzá a külügyminiszter.

Pavlo Klimkin felvetése a társadalmi vita szükségességéről a kettős állampolgárságot illetően nem új keletű. Először még tavaly állt elő az elképzeléssel, körülbelül az idő tájt, amikor a beregszászi magyar konzulátuson lezajlott állampolgársági eskütételről készült titkos felvétel miatt az ukrán–magyar viszony elérte a mélypontját.

Akkor úgy fogalmazott az ukrán külügyminiszter, a kettős állampolgárság „csak konkrét feltételek mellett lehetséges”, hangsúlyozva, hogy a kettős állampolgárok nem tölthetnének be bizonyos tisztségeket, például katonai parancsnokok sem lehetnének. Ez az álláspont azonban gyakorlatilag nem különbözik a jelenlegi helyzettől, hiszen az ukrán jogszabályok ma sem tiltják a kettős állampolgárságot, csupán bizonyos tisztségek betöltését teszik lehetetlenné azok számára, akik más állampolgársággal is rendelkeznek az ukrán mellett.

Az ukrán szándékokat ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy egyes hírek szerint a Magyarországgal a két ország közötti viszony rendezéséről tavaly novemberben megindult tárgyalásokon Ukrajna javasolta, írjanak alá megállapodást a kettős állampolgárság elkerüléséről. Ezzel Kijev egyértelművé tette, arra számít, hogy Magyarország önként vállal kötelezettséget a magyar állampolgárság kiadásának beszüntetésére Ukrajnában, az ukrán polgárok vonatkozásában.

Kárpátalján jelenleg sokan tartanak attól, hogy a kettős állampolgárság kérdése az elnökválasztási kampány egyik témájává válik.

Forrás: Kárpátalja


Hasonló cikkek