Koalíció: miniszteri székeket kap az RMDSZ

Az alakuló Citu-kormánynak ugyan legkisebb erejét adja a romániai magyar párt, de megkerülhetetlen lett.

Miniszterelnök-helyettesi és további két miniszteri tisztséget kap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Florin Citu vezette, most körvonalazódó jobbközép kormányban.

Korábban kiderült, a koalícióra készülő romániai pártok vezetőinek pénteken sikerült megegyezniük a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról. Ennek alapján a volt kormányfő, a PNL elnöke, Ludovic Orban lesz a képviselőház elnöke.

Ez azután vált lehetségesség, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS átengedte a korábban általa is igényelt posztot a hangsúlyosabb kormányzati jelenlét fejében.

Kiderült az is, hogy az USR-PLUS jelöli a másik kormányfőhelyettest és a szenátus elnökét. A PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek pedig 3 tagja lesz a kormányban.

Ismeretes, a romániai választásokat – amelynek alapján a magyar képviselet továbbra is biztosítva lesz – ugyan az ellenzéki szociáldemokraták nyerték, azonban a román államfő szerint a jobbközép pártok megerősödtek összességében, így nekik adta a kormányalakítási jogot.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek