Koalíciós vitát okozott Németországban a védelmi miniszter rendezési javaslata

Koalíciós vitát okozott Németországban a védelmi miniszter javaslata a szíriai török offenzíva ügyének nemzetközi rendezéséről, kedden Angela Merkel kancellárnak kellett közbelépnie, hogy enyhítse a feszültséget.

Német hírportálok jelentései szerint a kormányfő rendkívüli megbeszélésre fogadta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminisztert és Heiko Maas külügyminisztert, akik nehezményezték, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a koalíciós partnerek megkérdezése nélkül terjesztett elő javaslatot a szíriai török offenzíva ügyében. A megbeszélésről nem szivárogtak ki részletek.

Annegret Kramp-Karrenbauertól a koalíciós egyeztető tanács vasárnap esti ülésén egy szót sem ejtett formálódó javaslatáról, majd hétfőn a kormány egészének nevében hozta nyilvánosságra a rendezési javaslat első részleteit, ami nem megfelelő eljárás – hangsúlyozták szociáldemokrata vezetők.

Heiko Maas csupán egy SMS-t kapott kollégájától, mielőtt az a sajtóban ismertette az elképzelést.

Nincs túl jó véleményem az SMS-diplomáciáról” – jegyezte meg a külügyminiszter egy keddi nyilatkozatában. Azonban a szociáldemokraták csak a miniszter eljárását bírálják, a javaslatot megfontolásra méltóként jellemezték.

Az elképzelés szerint a NATO és Oroszország együttműködésével nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezetet kell kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. A legfőbb cél a térség helyzetének stabilizálása, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelem folytatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása. Annegret Kramp-Karrenbauer a NATO védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő brüsszeli tanácskozásának informális részén mutatja majd be részletesen a tervet.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

Nyitókép: illusztráció. 

 


Hasonló cikkek