Felmentette a szlovák bíróság Marian Kočnert az egyik ügyben

A pozsonyi I-es számú járásbíróság szenátusa csütörtökön felmentette Marian Kočnert a börtönből küldözgetett cetlik ügyében.

A bíróság szerint Kočner ezzel kapcsolatos tette nem volt bűncselekmény, annak ellenére sem, hogy szakértő is megerősítette, az ő kézírása szerepelt a cetliken. A szenátus elnöke, Marek Filo szerint a tény, hogy Kočner valamilyen módon üzeneteket küldött a börtönből, még nem számít az igazságszolgáltatás akadályozásának.

Az üggyel kapcsolatban legutóbb október végén hallgatták meg Andrej Šabík ügyvédet, aki a múltban Kočnert képviselte. Az ügyvéd tagadta, hogy cetliket vett volna át ügyfelétől, amikor a börtönben látogatta őt.

Marian Kočnert 2018 júniusában rakták vizsgálati fogságba a Markíza-váltók ügyében, és azon volt, hogy valahogy kiszabaduljon a rácsok mögül. A rendőrség szerint Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban megpróbált a fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberén keresztül kijuttatott cédulákra vázolta fel a tennivalókat, kinek, mit kell tenni az ő érdekében. Az egykori SIS-ügynöknek, Peter Tóthnak küldött levélke szerintük olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását. Az utasítás szerint Tóthnak kapcsolatba kellett lépnie a szintén ex-ügynök Roman Osuskýval.

A hamisított váltók miatt Kočner idén januárban jogerősen 19 éves börtönbüntetést kapott, időközben pedig a rács mögül küldözgetett cetlik ügyében is vádat emeltek ellene.

Tavaly szeptemberben Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a Specializált Büntetőbíróság felmentette Ján Kuciak újságíró és egykori jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól, a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében azonban a bíróságnak újra kell tárgyalnia a Kuciak-gyilkosság ügyét. Tehát továbbra is vádlottként szerepel, akárcsak az ügyészek meggyilkolásának elkészítése ügyében is.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR

Kövessen minket: Facebook

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek