Kölcsönös veszteség lehet Oroszország kilépése az Európa Tanácsból

Kötélhúzás után szakítás? Kilépését fontolgatja az Európa Tanácsból Oroszország. Az oroszok inkább európai veszteségként könyvelik el a kilépést, amennyiben megtörténik, szakértők szerint ugyanakkor mindkét fél veszteséget szenvedne el.

Az 1949-ben alakult, ma már döntően emberi jogokkal foglalkozó kormányközi szervezet közgyűlése 2014-ben függesztette fel Oroszország szavazati jogát a Krím félsziget annektálása miatt.

Erre 2017-ben Oroszország felfüggesztette tagdíjfizetését, és úgy döntött, hogy amíg nem rendeződik a helyzet, nem ismeri el az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit.

Nem gondolom, hogy a tagság annyira fontos lenne Oroszországnak, mint amennyire az európai országoknak fontos az oroszok részvétele a tanácsban” – nyilatkozta még ősszel az orosz külügyminiszter. Az, hogy ez így is van, azt is jelzi, hogy az orosz alsóház a múlt héten úgy döntött, nem küld képviselőket a tanács közgyűlésébe.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülése Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Thierry Suzan)
Négy-öt éve kezdett viharossá válni a kapcsolat

Mindkét fél veszítene, ha a konfliktus végeredményeként Oroszország kilépne vagy egyszerűen kiléptetnék az Európa Tanácsból – jelentette ki Ackermann Sándor, Oroszország-kutató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Megjegyezte: éppen hetven éve, 1949-ben alapították a szervezetet, bár az akkori Szovjetunió ennek még nem volt részese.

1991 után, amikor már Oroszországról beszélhetünk, akkor szóba került a csatlakozás lehetősége, majd 1996-ban csatlakozott is a szervezethez az orosz fél, majd 2014-ig többnyire konfliktusmentes volt a viszony. 2014-ben a Krím félsziget orosz elcsatolását követően – amelyet a nemzetközi közösség nagy részéhez hasonlóan az Európa Tanács sem ismert el –, a tanács megvonta az orosz küldöttség szavazati jogát – ismertette az előzményeket a kutató.

Hozzátette: Oroszország válasza az volt, hogy akkor nem vesznek részt az Európa Tanács munkájában, végül 2017-ben az új orosz döntés alapján a tagdíjat sem fizették be.

Több tízmilliós tartozást halmozott fel Oroszország

Minden tagállam kötelessége az éves tagdíj fizetése, ami Oroszország esetében 35 millió euró. A tagdíjat az országok lakosságszáma és GDP-je határozza meg – tájékoztatott a szakértő.

Az Európa Tanács elszámolása alapján csaknem hatvanmillió euróval tartozik Oroszország. Ezek ellenére az orosz álláspont az, hogy amíg nem teljes jogú tagként vehetnek részt a közgyűlésben, addig ők nem hajlandók fizetni a tagdíjat. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogyha újra teljeskörűen gyakorolhatják jogaikat a tanácsban, akkor kifizetik az elmaradt tagdíjakat.


Hasonló cikkek