Köldökzsinór Program határon túli újszülötteknek

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló magyar jogszabály a határon túliak számára 2018. január 1-jével lépett hatályba, és lehetővé tette a Magyarországon kívül született magyar gyermekek után járó egyszeri anyasági támogatást.

Emellett a magyar kormány kiterjesztette a határon túli magyarokra a Babakötvény elérhetőségét is. Mivel a szlovákiai magyarok számára a szlovákiai jogszabályok tiltják a kettős állampolgárságot, ezért ezt a Magyar Igazolvány helyettesíti, melyet a magyar konzulátusokon és a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) irodáiban http://www.szakc.sk/irodaink kérvényezhetik.

A 2. feltétel teljesítése az újszülött gyermek magyar nyelvű anyakönyvezése, ezt a szlovák törvények lehetővé teszik, tehát ez a feltétel minden gond nélkül teljesíthető.

Az anyasági támogatást (64 125 forint) gyermekenként egyszer igényelhető és alanyi jogon jár minden édesanyának. A születést követő 6 hónapon belül kérhetik a Magyar Igazolvánnyal rendelkező szlovákiai magyarok. Emellett gyermekenként 42 500 forintos életkezdési támogatást is kaphatnak majd, és Start-számlát is nyithatnak.

Mind a Babakötvényt, mind az egyszeri anyasági támogatást csak a 2017.június 30-a után született gyermekek szülei kérvényezhetik!

Németh Gabriella,
az MKP szociális és egészségügyi alelnöke

Forrás: ujszo.com

Fotó: MTI-felvétel


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek