Kollár lerövidítené a vizsgálati fogság idejét, maximum fél évet javasol

A parlament elnöke úgy gondolja, a vizsgálati fogságnak – melynek célja, hogy megakadályozza a tanúk befolyásolását és a nyomozás akadályozását – maximum 3 plusz 3 hónapig szabadna tartania. Szerinte ez elegendő idő ahhoz, hogy a nyomozók és az ügyészek megszerezzék a szükséges bizonyítékokat.

Boris Kollár a TA3 V politike című műsorában beszélt erről. Tervéről már beszélt az igazságügyi miniszterrel, Mária Kolíkovával. Állítása szerint Kolíková készen áll foglalkozni a témával.

Kollár ugyanakkor hangsúlyozta, fontos a folyamatos őrizet. Szerinte ez vonatkozik a legszigorúbb vizsgálati fogságra is, amelynek célja, hogy a tanúk ne befolyásolják és akadályozzák a nyomozást. „Nem helyes, hogy bármi történjen, az emberi életbe kerül. Nálunk évekig lehet valaki magánzárkában, míg Csehországban például a vizsgálati fogság csupán 3 hónapig tart” – hozta fel példaként Kollár.

Szerinte az Európai Unió is figyelmeztetett arra, hogy nem az uniós szabályoknak megfelelő a nálunk alkalmazott őrizeti idő. Peter Šamko, a pozsonyi területi bíróság bírája rámutatott azokra az esetekre is, amikor a vádlottak a kulcsfontosságú tanúk meghallgatása után is hosszú hónapokig vannak őrizetben. A bíróságok azzal érvelnek, hogy fennáll annak a kockázata, hogy a tanúk megváltoztathassák vallomásaikat a főtárgyaláson.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: aktuality.sk, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek