Kolozsvár: A román nyelvű egyetemi oktatás centenáriumi ünnepe

Klaus Iohannis román államfővel ünnepelték a kolozsvári állami egyetemek tanárai és diákjai a városban 1919-ben elindult román nyelvű egyetemi oktatás centenáriumát.

Több mint tízezer diák és tanár vett részt a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) elől indult, a város főteréig tartó felvonuláson, ahol a hat kolozsvári állami egyetem rektorai, Kolozsvár polgármestere, Kolozs megye önkormányzati elnöke, végül pedig Klaus Iohannis köszöntötte a tanévkezdőket.

Az államfő beszédében társadalmi aktivitásra biztatta a diákokat. Elmondta: a diákélet nemcsak a szakmai felkészülés időszaka, hanem a nézetek ütköztetéséé, a társadalmi aktivizmus kialakulásáé is. „Azt várom tőletek, hogy tegyétek a román társadalmat jobbá, élénkebbé, vibrálóbbá és versenyékesebbé!” – szólította fel az elnök a centenáriumi zászlócskákat lobogtató diákokat.

Emil Boc polgármester arra biztatta a Kolozsváron tanuló diákokat, hogy tanulmányaik elvégzése után is maradjanak a városban, és tegyék pezsgővé Kolozsvár életét.

Klaus Iohannis reggel a Románia legnagyobb és legelismertebb egyetemének, a Babes-Bolyai Tudományegyetemnek a centenáriumi tanévkezdésén vett részt. Felidézte: egykor ő maga is itt szerezte a fizikatanári diplomáját.

Felidézte: Erdély és Románia egyesülése után már az első évben megalapították a kolozsvári román tudományegyetemet, mert kiemelt fontosságúnak tartották az oktatást. Klaus Iohannis az egyetemen belül jelenleg megnyilvánuló toleranciát is méltatta. Megemlítette hogy a BBTE ma román magyar és német tagozatokkal működik és ebben a három erdélyi kultúra több évszázados együttélése nyilvánul meg.

Ioan Aurel Pop rektor, aki a Román Akadémia elnöki tisztségét is betölti a 439. kolozsvári, és a 100. kolozsvári román akadémiai évet nyitotta meg. Elmondta: a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ma Románia legnagyobb és a nemzetközi rangsorokban legelőkelőbb helyen szereplő egyeteme. Diákjainak a száma eléri a 45 ezret, tanárai száma megközelíti a kétezret.

A multikulturális egyetem centenáriumi tanévnyitóján zenében hangzott el magyar és német szó: az Örömóda egyik szakaszát magyarul, másikát németül énekelte az egyetemi kórus.

Száz éve folyik román nyelvű oktatás az 1872-ben alapított, egykori Ferenc József Tudományegyetemen • Fotó: Facebook/BBTE/Jancsik Gergő

Amint Gaal György kolozsvári helytörténész az MTI-nek felidézte: a kolozsvári román tudományegyetem azt követően jött létre, hogy a városban berendezkedő román adminisztráció 1919. május 12-én a román királyság iránti hűségesküre szólította fel a városban 1872 óta működő magyar tudományegyetem tanári karát. A Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem tanárai megtagadták a hűségesküt, ezért az 1902-re felépült főépületét, klinikáit és számos más épületét a teljes berendezéssel együtt át kellett adniuk a román kormányzótanács képviselőinek. Gaal György szerint a román adminisztráció egy teljesen felszerelt, kulcsra kész egyetemet kapott, amelynek csak a tanári karát kellett megszerveznie. A magyar egyetem tanárai Budapestre menekültek, majd 1921-ben megalapították a szegedi tudományegyetemet.

A jelenlegi BBTE a második világháború idején visszatelepült, majd a román királyi dekrétummal is megalapított magyar tannyelvű (1945-től Bólyai János nevét felvevő) tudományegyetemnek és a háború után Kolozsvárra visszatért román tannyelvű, (1947-től Victor Babes nevét felvevő) tudományegyetemnek a román kommunista hatóságok által elrendelt 1959-es egyesítésével jött létre.

fotó: kronikaonline.ro


Hasonló cikkek