Komoly károkat okozott a horvátországi földrengés (videóval)

Ahogy arról beszámoltunk, 12:20 körül 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Petrinja térségét. A határtól nagyjából 100 kilométerre lévő epicentrum környékén és a 40 kilométerre lévő Zágrábban is komoly károk keletkeztek az erős földmozgás hatására. A földrengést Pécstől Szolnok vonaláig itthon is számos helyen érezni lehetett.

Kora délután az MTI a következő beszámolót adta ki a károkról:

  • Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között,
  • Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.
  • A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

videó forrása: TRT World

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült.

Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.


Hasonló cikkek