Komoly károkat okozott a vihar Romániában

Több mint száz fát döntött ki, 36 épület tetőszerkezetét rongálta meg, és személyi sérüléseket is okozott az ország délnyugati részén végigsöprő vihar Romániában – közölte hétfő délelőtt a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) összesítését ismertetve az Agerpres hírügynökség.

Ingatlanokban, gépkocsikban is kárt tett, és nyolc villanyoszlopot is kidöntött az erős szél, amely 12 megye 26 településén és a fővárosban okozott károkat az utóbbi 24 órában.

Az olténiai Mehedinti megyében négy személy kórházi kezelésre szorult, miután megsérültek a viharban. Simian községben két személy megsérült, miután a szél rádöntött egy reklámtáblát arra az autóra, amelyben ültek, egy harmadik pedig akkor sérült meg, amikor összedőlt az a fabódé, amelybe a vihar elől menekült.

Szörényváron (Turnu Severin) egy embert saját lakásának ablaka sebesítette meg, amelyet egy kidöntött hirdetőtábla tört össze.

Olténia fővárosában, Craiován két panelházról tépte le hétfő hajnalban a szél a pléhtetőt, amely azután gépkocsikat és egy gázvezetéket rongált meg. A tűzoltóknak több mint negyven helyszínen kellett közbelépniük, hogy eltávolítsák az utakat eltorlaszoló vagy gépkocsikra dőlt fákat és faágakat.

Az elmúlt 24 órában a román meteorológiai szolgálat négy vörös és kilenc narancsszínű, azonnali veszélyre (nowcasting) vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki, és tizenkét alkalommal vette igénybe a mobiltelefonos Ro-Alert rendszert a veszélyeztetett térségben tartózkodó lakosság figyelmeztetésére.

Románia déli részén, Munténiában és a Déli-Kárpátokban hétfő estig a heves zivatarokra, szélviharra, jégesőre, négyzetméterenként 35 liternyi kiadós csapadékra figyelmeztető sárga riasztás marad érvényben.


Hasonló cikkek